Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Οι νέοι οδηγούν το νέο κύμα μετανάστευσης από τη χώρα


Σε δύο εβδομάδες, η Αλεξάνδρα Μαλόση θα ετοιμάζει βαλίτσες για να φύγει από το σπίτι της στον Χολαργό και να μετακομίσει στο Αμπού Ντάμπι. Η 29χρονη Αθηναία έχει ήδη βρει δουλειά ως διευθύντρια πωλήσεων σε τοπικό ξενοδοχείο.
Η απόφασή της δεν ήταν δύσκολη, μια που η εμπειρία της από την ελληνική αγορά την άφησε απογοητευμένη. «Σε άλλες χώρες, οι νέοι άνθρωποι ενθαρρύνονται. Στην Ελλάδα τους σταματούν», λέει η Αλεξάνδρα στους «New York Times», σε δημοσίευμα με τίτλο «Οι νέοι Έλληνες ψάχνουν αλλού για ευκαιρίες».
Η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις Ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό και δε σκοπεύουν να γυρίσουν ή νέων Ελλήνων που έχουν απογοητευτεί από την εγχώρια αγορά εργασίας και τη «ρουσφετολογία» και προγραμματίζουν συνεντεύξεις σε Ευρώπη, Αμερική κι Ασία για να βρουν δουλειά στον τομέα τους.
«Φαίνεται πως η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μετανάστευσης, με τους νέους απόφοιτους πανεπιστημίων να οδηγούν την έξοδο από τη χώρα», γράφει χαρακτηριστικά η δημοσιογράφος των «NYT».
Ο 35χρονος Αλέξης Κοέν αφήνει πίσω του 10 χρόνια δουλειάς ως μηχανικός ήχου και φεύγει για αναζήτηση εργασίας στην Καλιφόρνια. «Αν θες μια αξιοπρεπή ζωή, δεν μπορείς να την έχεις εδώ. Ήταν πάντα δύσκολο, τώρα είναι αδύνατο», λέει ο Αλέξης.
Δουλειά ως αρχιτέκτονας ψάχνει ο 22χρονος Γιάννης σε Λονδίνο, Παρίσι και Πεκίνο, ακολουθώντας τα χνάρια του 24χρονου συμφοιτητή του Ιάσωνα Κέζιου, που εργάζεται σε διαφημιστική στο Λονδίνο από τον Απρίλιο. «Βγάζω τα διπλάσια από ότι στην Ελλάδα και οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες», λέει ο Ιάσωνας.
"τα νεα"
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: