Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Μοναδικές χιονονιφάδες



Τον Φεβρουάριο του 1880 ο Wilson Alwyn Bentley έλαβε από την μητέρα του, ως δώρο γενεθλίων, ένα μικροσκόπιο. Όπως ο ίδιος είπε: «Κάτω από το μικροσκόπιο, είδα ότι οι χιονονιφάδες είναι πραγματικά θαύματα ομορφιάς. Είναι κρίμα να μην μπορούν να τις θαυμάσουν όλοι. Κάθε κρύσταλλος είναι ένα αριστούργημα σχεδιασμού, και κανένα από τα σχήματα  δεν επαναλαμβάνεται. Όταν μια νιφάδα έλιωνε το σχήμα χανόταν για πάντα. Τόση ομορφιά χανόταν χωρίς να αφήνει τίποτε πίσω.»
Μετά από 2 χρόνια δοκιμών και αποτυχιών, στις 15 Ιανουαρίου 1885, σε ηλικία 19 ετών, ο Bentley κατάφερε να πάρει την πρώτη φωτομικρογραφία χιονοκρυστάλλου, προσαρμόζοντας ένα μικροσκόπιο κάτω από μια φωτογραφική μηχανή. Στην ζωή του ο Bentley κατάφερε να φωτογραφίσει περισσότερες από 5000 χιονονιφάδες, χωρίς να βρει ούτε 2 όμοιες! Η μεγαλύτερη συλλογή φωτογραφιών του φυλάσσεται από την  “Jericho Historical Society”, στην γενέτειρα του στο Βερμόντ των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η αγάπη του για το χιόνι, που τροφοδοτούσε την επιστημονική του περιέργεια,  τον οδήγησε σταδιακά στην καταγραφή καιρικών παρατηρήσεων και σημειώσεων επάνω στις φωτογραφικές τεχνικές του. Δημοσίευσε πάνω από 50 άρθρα και τεχνικές αναφορές σχετικά με τις χιονονιφάδες, την πάχνη, τη δρόσο και τις βροχοσταγόνες, συμπεριλαμβανομένης του «Χιόνι» στην 14 έκδοση της «Encyclopedia Britannica».
Μετά τον θάνατό του το 1933, αναγνωρίστηκε ως πρωτοπόρος στην μελέτη του καιρού και στην φωτογραφία. Είναι πλέον γνωστός ως “Snowflake” (ελεύθερη μετάφραση: «χιονονιφάδας») Bentley.

Α. Καραγιαννίδης - ΕΑΑ, Πεντέλη

 Πηγές


http://meteo.gr/