Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Καταλήψεις στην Οξφόρδη και το Καίμπριτζ...


Σοκ προκαλούν στη Βρετανία οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, αφού τελούν υπό κατάληψη πανεπιστήμια όπως η Οξφόρδη και το Κέμπριτζ, που καταθέτουν... ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές εναντίον των... φοιτητών, ενώ δεν γνωρίζουν ΠΩΣ θα τους αντιμετωπίσουν.
Στη Βρετανία οτιδήποτε "πέρα από το συνηθισμένο και αναμενόμενο" στην καθημερινότητα τους, προκαλεί...ιλεό (κίτρινο πυρετό). Ακόμη και το "σκάσιμο" ενός αγωγού νερού, προκαλεί τεράστιες κινητοποιήσεις αστυνομικών δυνάμεων(!) θαρρείς και θα συλλάβουν τον IRA! Βέβαια τα όσα συμβαίνουν στην "διπλανή" Ιρλανδία (όλοι σε ένα νησί βρίσκονται - στο ίδιο νησί για την ακρίβεια) ανησυχούν τα μάλλα τους Άγγλους, στους οποίους ξυπνούν "εφιαλτικές μνήμες".
Πως μπορείς με μία απόφαση αίφνης να τριπλασιάσεις τα δίδακτρα των φοιτητών και να κόψεις το 80% του προϋπολογισμών στα ΑΕΙ; Είναι σαν αύριο το πρωί η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου να ανακοινώσει ότι καταργείται η δωρεάν παιδεία (ούτως ή άλλως στα λόγια είναι) και ότι ΠΛΕΟΝ κάθε φοιτητής για να έχει δικαίωμα φοίτησης ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ 10.000 ευρώ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. Αλλιώς ΔΕΝ θα εγγράφετε ΣΕ ΚΑΜΙΑ σχολή. Και ότι ΠΛΕΟΝ τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ θα πάρουν μειωμένο κατά 80% από το κράτος όσα προβλέπονταν μέχρι σήμερα. Και ότι οι καθηγητές θα αμείβονται ΠΛΕΟΝ με βάση τα έσοδα της σχολής που διδάσκουν.
ΑΥΤΗ την πραγματικότητα άρχισαν να βιώνουν οι φοιτητές και καθηγητές σε Βρετανία και Ιταλία.Είδα τις φοιτητικές κινητοποιήσεις που "νεκρώνουν" κεντρικά σημεία στο Λονδίνο. Μίλησα με τον κόσμο που έβλεπε.
Η ζωή δεν σταματά...
Νίκος Καραμπάσης
http://www.i-reportergr.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: