Τον τίτλο του πιο αστυνομικού κράτους της Ευρώπης κατέχει αδιαφιλονίκητα η Βρετανία και κάνει ό,τι μπορεί για να τον υπερασπιστεί: μετά την εφαρμογή του εθνικού συστήματος ταυτότητας, του συστήματος παρακολούθησης ανηλίκων Contact Point, τη σύσταση ταξιδιωτικού ημερολογίου καταγραφής των μετακινήσεων των Βρετανών και την πιο διευρυμένη επιτήρηση πολιτών με 4,2 εκατ. κάμερες, τώρα προωθείται ακόμη ένα μέτρο αστυνόμευσης των Βρετανών.
Το υπουργείο Εσωτερικών εισάγει νομοσχέδιο που υποχρεώνει τους παροχείς υπηρεσιών τηλεφωνίας και Ιντερνετ να διατηρούν αρχεία με τις κλήσεις, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ακόμη και την περιήγηση ιστοσελίδων των πελατών τους, σε μια βάση δεδομένων που θα είναι προσπελάσιμη από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες.
Πάγιο επιχείρημα είναι η αντιτρομοκρατία, αλλά όπως δήλωσε ο «σκιώδης» υπουργός Εσωτερικών Κρις Γκρέιλινγκ του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος, πίσω από αυτό το νέο ποιοτικό άλμα καταστολής βρίσκεται «η κουλτούρα της επιτήρησης που ξεπερνά κατά πολύ τις ανάγκες της αντιτρομοκρατίας και της δίωξης του κοινού εγκλήματος».
Αρχικά, το νομοσχέδιο της υπουργού Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ προέβλεπε τη σύσταση εθνικής βάσης δεδομένων που θα καταχώριζε κάθε τηλεπικοινωνιακή δραστηριότητα των Βρετανών. Όμως, μετά τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων πολιτών αλλά και πολιτικών λόμπι στο Λονδίνο, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση: Αντί της εθνικής βάσης δεδομένων, προτιμήθηκε η υποχρεωτική τήρηση αρχείων από τους ίδιους τους παροχείς υπηρεσιών, με την κυβερνητική εγγύηση ότι δεν θα καταχωρίζεται το περιεχόμενο των συνομιλιών και των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αλλά μόνο οι αποστολείς και οι παραλήπτες.
Το νέο μέτρο περιέχεται στο ευρύτερο Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Υποκλοπών (Interception Modernisation Programme - ΙΜΡ) της Βρετανίας, που αποσκοπεί στην αξιολόγηση της δυνατότητας αρχειοθέτησης των τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων των πολιτών, «ειδικά σε ένα περιβάλλον δυναμικής τεχνολογικής εξέλιξης». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικής δαπάνης άνω των 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που θα αντληθεί και από τη φορολογία των πολιτών.
Η βρετανική κυβέρνηση, πάντως, έσπευσε να υπενθυμίσει ότι με πρόσφατη οδηγία της Ε.Ε. οι παροχείς υπηρεσιών Ιντερνετ υποχρεώνονται να διατηρούν αρχεία των επισκέψεων ιστοσελίδων των πελατών τους, αποσιωπώντας όμως το γεγονός ότι με το δικό της νομοσχέδιο διευρύνεται το περιεχόμενο των αρχείων ενώ αλιεύονται δεδομένα και από «τρίτα μέρη», δηλαδή και από παροχείς εκτός της βρετανικής επικράτειας.
Ήδη στη Βρετανία μιλούν για «Δημοκρατία Κλειστών Κυκλωμάτων» -αναφορά στους γαλαξίες των καμερών- ενώ τώρα με τον πολλαπλασιασμό των βάσεων δεδομένων προστίθεται και η πραγματικότητα των «αρχείων του Μεγάλου Αδελφού».
Αχιλλέας Φακατσέλης
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (10/5/2009)
Δευτέρα 25 Μαΐου 2009
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)