Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Η αναζήτηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς δέσμια σκοπιμοτήτων


Δεν μπορεί ξένες πνευματικές προσωπικότητες παγκοσμίου ακτινοβολίας, να σκύβουν με ευλάβεια και σεβασμό πάνω στην Αγία Ελληνική Παράδοση και να λένε:
«Όταν γνωρίσουμε σε βάθος την αρχαία Ελληνική Επιστήμη και μελετήσουμε τις προτάσεις της, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερα βήματα στην κατανόηση του σύμπαντος και των μυστικών τους»
Τζωρτζ Μπηλντ – Βραβείο Νόμπελ Φυσικής – Εφημ. Ακρόπολη 17.06.84
Και από την άλλη να βγαίνουν κάποιοι άξεστοι και αγράμματοι και να μιλούν για είδωλα και μυθολογία, ενώ ο πρώην υπουργός Πολιτισμού (Θ. Μικρούτσικος), που πρέπει να εξαρτάται από κάποια σκοτεινά κυκλώματα, υπέγραφε την απόφαση της ντροπής με την οποία οι αρχαιολογικές έρευνες στην πατρίδα μας λογοκρίνονται και εμποδίζονται με το ανόητο σκεπτικό «να μη δημιουργηθεί ρατσιστική υπεροψία στους Έλληνες»
(ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α3/Φ61/20325/313/1994)
Υ.Γ. Όσο κι αν προσπάθησαν φίλοι αρχαιολόγοι να βρουν την συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, συνάντησαν αδιαπέραστα τείχη στο Υπουργείο Πολιτισμού

Εφαρμογή του νόμου Μικρούτσικου στην πράξη:
Καταχώνουν μυκηναϊκό τάφο που «γράφει» ιστορία στα Γλυκά Νερά
Τα ευρήματα του τάφου αποδεικνύουν απτά τη σχέση Μυκηναίων και Μινωιτών στην Αττική, την οποία γνωρίζαμε μόνον από μύθους, όπως του Αιγαία ή του Ανδρόγεω.
Διώροφο κτίριο θα «πατήσει» πάνω από το μοναδικό μνημείο στην Αττική που αποδεικνύει, με τα ευρήματά του, τη σχέση ανάμεσα στον μυκηναϊκό με τον μινωικό πολιτισμό; Θα καταχωθεί ο μοναδικός μυκηναϊκός θαλαμοειδής τάφος που βρέθηκε στην Αττική, στα Γλυκά Νερά; Κι όμως, αυτή είναι η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που θεώρησε δαπανηρές λύσεις τόσο την απαλλοτρίωση του χώρου (περίπου 94.000 ευρώ για συνολική έκταση 887 τ.μ.)[1]όσο και τη στερέωση και ανάδειξη του ιδιαιτέρως σημαντικού μνημείου, που χρονολογείται στα τέλη του 15ου αι. π.Χ. (με αρχές 14ου αι. π.Χ) και αποτελεί μέρος νεκροταφείου με 40 τάφους. «Το πήλινο μινωικό εδώλιο λατρευτή, αλλά και τα δύο μινωικά αγγεία που βρέθηκαν στον τάφο αποδεικνύουν, χειροπιαστά πλέον, όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για την Αττική μόνο μέσα από την μυθολογία. Το μέγεθός του, αλλά και η κυρίαρχη θέση του στο μέσον του νεκροταφείου μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως ανήκε σε ηγεμονική μορφή» λέει στα «ΝΕΑ» ο ανασκαφέας του τάφου, αρχαιολόγος Ευάγγελος Κακαβογιάννης.
«Δεν αποκλείεται μάλιστα να συνδέεται και με τον Ανδρόγεω, τον γιο του Μίνωα που νίκησε στους Παναθηναϊκούς Αγώνες και σύμφωνα με τον μύθο σκοτώθηκε όταν ο Αιγέας τον έστειλε να εξοντώσει τον ταύρο του Μαραθώνα, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο νεκροταφείο ανήκει στους Παλλαντίδες, τους αντιπάλους του Αιγέα, με τους οποίους ο Ανδρόγεως διατηρούσε φιλικές σχέσεις», προσθέτει η αρχαιολόγος Όλγα Κακαβογιάννη.
Και ενώ η ανασκαφή του εντυπωσιακού τάφου, με διάδρομο 24μ. και θάλαμο 5,50Χ4,80μ., μέσα στον οποίο εντοπίστηκαν ανθρώπινα κρανία, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί λόγω στατικών προβλημάτων του μνημείου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε τελικά να «καταδικάσει» τον τάφο σε κατάχωση. Και να επιτρέψει την ανοικοδόμηση διώροφης οικοδομής επάνω του με τη μέθοδο της πασαλόπηξης, ώστε να μη θιγούν οι αρχαιότητες. Και όλα αυτά «για ένα μοναδικό μνημείο, αν σκεφτούμε ότι αγνοούμε τη θέση του πλέον σημαντικού μυκηναϊκού τάφου – εκείνου των Σπάτων – τα ευρήματα από τον οποίο βρίσκονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» καταλήγει ο κ. Κακαβογιάννης.
[1] Αν θυμάμαι καλά η κυρία Πασχαλίδου θα λάβει το ποσό των 80.000 ευρώ για να παρουσιάσει (δηλαδή μεταφράσει) τον διαγωνισμό ευρωπαϊκού τραγουδιού Eurovision. Άρτος και θεάματα!!! Και ο κ. Τατούλης έκανε έκπτωση 98.000 Ευρώ στην Vodafone όταν της παραχώρησε την στοά του Αττάλου για επιχειρηματική δεξίωση, όταν το ΚΑΣ ζήτησε 100.000 Ευρώ.
Μαίρη Αδαμοπούλου
ΤΑ ΝΕΑ Παρασκευή 11 Μαρτίου 2005 «Ορίζοντες» σελ. 6/24