Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Ο λαός στην εξέδρα των επισήμων στη Θεσσαλονίκη


Αυτό που συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη δεν έχει ξαναγίνει! Ο αγανακτισμένος και υπερήφανος ελληνικός λαός, αφού έδιωξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους άλλους επίσημους από τις θέσεις τους, κατέλαβε εκείνος τις εξέδρες! Χιλιάδες πολίτες αποθεώνουν όσους παρελαύνουν και το πολιτικό σύστημα πανικόβλητο δεν ξέρει που να κρυφτεί! Οι εικόνες κάνουν το γύρο του κόσμου! Οι Έλληνες μίλησαν: ΟΧΙ στη νέα κατοχή και στην υπόδουλη ντόπια παλαιοκομματική τάξη! Εθνική Ανεξαρτησία – Δημοκρατία!

http://seisaxthia.blogspot.com

Τότε...

Αναρωτιόμουνα τις προάλλες πώς μπορεί κανείς να γιορτάσει το ΟΧΙ την εποχή των ΝΑΙ, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν είναι μόνο δική μου η απορία.

Σκέφτηκα λοιπόν να αντιγράψω την γλαφυρή περιγραφή του Heinz A. Ricther (Η Ιταλο-Γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδος, μετάφραση Κ. Σαρρόπουλος, Γκοβόστης 1998) για να βοηθήσω την συζήτηση. Όπως θα δείτε, ο Μεταξάς δεν είπε ποτέ το ΟΧΙ, αλλά μόλις ο Γκράτσι, ο τότε πρέσβης της Ιταλίας, του εξήγησε τις Ιταλικές απαιτήσεις, δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο…

Η 28η Οκτωβρίου ήταν Δευτέρα. Στις 2:30 ο Γκράτσι με το Μοντίνι και ένα διερμηνέα αναχώρησαν από την πρεσβεία. Ο Γκράτσι είχε δώσει άδεια στον οδηγό της πρεσβείας, και γι’ αυτό το αυτοκίνητο που κατευθυνόταν προς την κατοικία του Μεταξά, στην Κηφισιά, οδηγούσε ο Μοντίνι. Στις 2:45 το αυτοκίνητο, με τις διπλωματικές πινακίδες και την ιταλική σημαία, έφτασε στην εξώπορτα της κατοικίας του Μεταξά. Ο διερμηνέας παρακάλεσε τη φρουρά της πύλης να πληροφορήσει τον πρωθυπουργό ότι ο πρεσβευτής της Ιταλίας έχει να του επιδώσει ένα πολύ επείγον έγγραφο. Ο φρουρός της πύλης αγουροξυπνημένος, τηλεφώνησε στο εσωτερικό της κατοικίας και επικοινώνησε με το Μεταξά, που είχε πέσει να κοιμηθεί, πληροφορώντας τον ότι ο πρεσβευτής της Ιταλίας θέλει να τον δει.

Ο Μεταξάς φόρεσε μια ρόμπα πάνω από το νυχτικό του και άνοιξε ο ίδιος την εξώπορτα. Αναγνώρισε αμέσως τον Γκράτσι και, αφού τον οδήγησε σ’ ένα μικρό σαλόνι με παραδοσιακά έπιπλα, του έδειξε μια δερμάτινη πολυθρόνα για να καθίσει. Ο ίδιος κάθισε σ’ έναν καναπέ. Ο Γκράτσι του εξήγησε στα γαλλικά ότι η Ιταλική Κυβέρνηση του είχε αναθέσει να δώσει σ’ αυτόν μια επείγουσα διακοίνωση. Ενεχυρίασε στο Μεταξά το τελεσίγραφο. Ο Μεταξάς διάβασε αργά το γραμμένο στα γαλλικά κείμενο, κάνοντας πού και πού ένα αρνητικό νεύμα.

Το κείμενο του τελεσιγράφου περιείχε τις γνωστές σκόπιμες ανακρίβειες. Η Ελλάδα είχε παραβεί την ουδετερότητά της, υποστηρίζοντας τους Βρετανούς. Αυτό οδηγεί αναπότρεπτα σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, μια σύγκρουση που η Ιταλική Κυβέρνηση έχει την επιθυμία να αποφύγει. Ως εκ τούτου, η Ιταλική Κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει από την Ελληνική Κυβέρνηση, ως εγγύηση της ουδετερότητας της Ελλάδας και της ασφαλείας της Ιταλίας το δικαίωμα της κατοχής διά των Ενόπλων της Δυνάμεων, στη διάρκεια του παρόντος πολέμου με τη Μεγάλη Βρετανία, ενός αριθμού στρατηγικών σημείων της ελληνικής επικρατείας… Η Ιταλική Κυβέρνηση απαιτεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να εκδώσει αμέσως τις απαραίτητες διαταγές προς τις στρατιωτικές Αρχές, ώστε η κατάληψη να γίνει με ειρηνικά μέσα. Εάν τα ιταλικά στρατεύματα συναντήσουν αντίσταση, αυτή θα συντριβεί με τη δύναμη των όπλων και στην περίπτωση αυτήν η Ελληνική Κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη για ό,τι ήθελε προκύψει. Προφορικώς πρόσθεσε ο Γκράτσι ότι το τελεσίγραφο εξέπνεε στις 6:00.

Για τις περαιτέρω εξελίξεις, ο Μάριο Τσέρβι γράφει: Ο Μεταξάς σήκωσε τα μάτια από το έγγραφο και είπε: “Alors, c’est la guerre”. Ο Γκράτσι, ξέροντας ότι ψεύδεται και μάλιστα άσχημα, απάντησε ότι δεν είχαν έτσι τα πράγματα, ότι η Ελλάδα μπορούσε να δεχτεί τους ιταλικούς όρους και έτσι να αποφύγει τον πόλεμο. Ο Μεταξάς αποκρίθηκε ότι στο διάστημα των τριών ωρών ήταν αδύνατο να αφυπνίσει το βασιλιά, να καλέσει τον υπουργό Άμυνας, τον Παπάγο, και να εκδώσει διαταγές περί μη αντιστάσεως στις πιο απομακρυσμένες ελληνικές Φρουρές και Μονάδες. Ο Γκράτσι, αισθανόμενος ακόμη πιο αμήχανα, επέμεινε και προσπάθησε να τον μεταπείσει, λέγοντας ότι ίσως ήταν δύσκολο, αλλά δεν ήταν αδύνατο. «Και ποια είναι τα στρατηγικά σημεία που θέλει να καταλάβει η Ιταλία;», ρώτησε ο Μεταξάς. Ο Γκράτσι, με μια χειρονομία απελπισίας, υποχρεώθηκε να ομολογήσει ότι δε γνώριζε… «Βλέπετε, λοιπόν, ότι είναι πόλεμος», είπε ο Μεταξάς.

Το θρυλικό ΟΧΙ του Μεταξά στο ιταλικό τελεσίγραφο, που αποτέλεσε εθνικό μύθο, δεν ελέχθη μεταξύ Γκράτσι και Μεταξά, όμως και χωρίς αυτό η άρνηση υποταγής ήταν σαφής.

Ο Μεταξάς συνόδευσε τον Γκράτσι στην εξώπορτα. Τα αποχαιρετιστήρια λόγια του ήταν: “Vous êtes les plus forts” («Είσαστε οι πιο ισχυροί»). Όπως είχε υποσχεθεί, ο Γκράτσι περίμενε στην πρεσβεία μέχρι τις 6:00 για μια αλλαγή στην ελληνική στάση. Όμως, και αυτή η ευγενική χειρονομία ήταν χωρίς νόημα, διότι η ιταλική επίθεση είχε αρχίσει στις 5:30.

http://fvasileiou.wordpress.com/2011/10/26/28-oct-1940/

http://vickytoxotis.blogspot.com

Εμείς οι Έλληνες

Γιορτάζουμε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940και όπως κάθε χρόνο τα κανάλια θα γεμίσουν "ισοπεδωτές" που θα προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι: δεν έγινε δα και τίποτα σπουδαίο και γι' αυτό θα πρέπει να κόψουμε τις παρελάσεις κτλ. κτλ.

Aς αφήσουμε λοιπόν, τα επίσημα νούμερα του ΟΗΕ καθώς και δηλώσεις των πρωταγωνιστών εκείνης της εποχής να μας δώσουν την πραγματική διάσταση
και βάρος του πράγματος και εάν τελικά έγινε ή δεν έγινε κάτι σοβαρό και άξιο μνήμης.

Το κείμενο είναι για όσους από μας έχουν παιδιά ή ανίψια, που μεγαλώνουν πλέον στο έλεος του Fame Story, του Big brother και όλων των Τατιάνων...

**Σημειώστε ότι η Ελλάς είναι η μοναδική χώρα που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τους στρατούς τεσσάρων χωρών ταυτόχρονα, Αλβανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, και Βουλγαρίας.

Ας τα θυμόμαστε όλα τούτα, διότι και η σημερινή κατάσταση δε διαφέρει από τις συγκυρίες της εποχής εκείνης και εμείς, ως Έλληνες, καλούμαστε και πάλι να δείξουμε το δρόμο για να αναχαιτιστούν τα σχέδια εκείνων που δε σέβονται τις ανθρώπινες αξίες... με την ίδια γενναιοψυχία που επέδειξαν οι παππούδες μας το ΄40. Αν τότε δεν αντιστάθηκαν οι λαοί της Ευρώπης... είναι επόμενο πως σήμερα επιλέγουν να πλήξουν πρώτα τον τότε ηρωικό αντίπαλο τους... για να πετύχουν...
ΈΛΛΗΝ ΤΟΞΟΤΗΣ


ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Ελλάς: 219

Νορβηγία 61

Γαλλία 43 [Η υπερδύναμη της εποχής]

Πολωνία 30

Βέλγιο 18

Ολλανδία 4

Γιουγκοσλαβία 3

Δανία 0 μέρες.[ Οι Δανοί παραδόθηκαν σε έναν μοτοσικλετιστή του Χίτλερ ο οποίος μετέφερε στον Δανό βασιλιά αίτηση του Χίτλερ για διέλευση των ναζιστικών στρατευμάτων, ο Δανός βασιλιάς σε ένδειξη υποταγής παρέδωσε το στέμμα του στον μοτοσικλετιστή για να το πάει στο Βερολίνο και στον Χίτλερ……………….]

Τσεχοσλοβακία 0

Λουξεμβούργο 0


ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ


Οι νεκροί Ελληνες στρατιώτες ανήλθαν κατά την διάρκεια των 219 ημερών στους 13.676.


Κατά την διάρκεια της τετραπλής κατοχής που ακολούθησε τα κατοχικά στρατεύματα εκτέλεσαν :

Αλβανοί: 1165 (Πάργα , Μαργαρίτιο, Παραμυθία)

Ιταλοί: 8000

Boύλγαροι: 25000

Γερμανοί: 50000


Συνολικές απώλειες σε ποσοστό επί του πληθυσμού (εκτελέσεις, κακουχίες, μάχες)


Ελλάς 10% (750.000)

Σοβ. Ένωση 2,8%

Ολλανδία 2,2%

Γαλλία 2%

Πολωνία 1,8%

Γιουγκοσλαβία 1,7%

Βέλγιο 1,5%



ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Πηγή: Ανθολόγιον Πατριδογνωσίας, Μενελάου Παγουλάτου

Κάρολος ντέ Γκώλ, Charles de Gault 1890-1970


Πρόεδρος τής Γαλλικής Δημοκρατίας 1958-1969, αρχηγός τής Γαλλικής Αντίστασης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

"Αδυνατώ να δώσω το δέον εύρος τής ευγνωμοσύνης πού αισθάνομαι για την ηρωική αντίσταση τού Λαού και των ηγετών τής Ελλάδος."
(Από ομιλία του στο Γαλλικό Κοινοβούλιο μετά την λήξη τού Β' Παγκοσμίου Πολέμου.)

Μωρίς Σουμάν, Maurice Schumann 1911-1992


Υπουργός των εξωτερικών τής Γαλλίας 1969-1973, Μέλος τής Γαλλικής Ακαδημίας 1974

"Η Ελλάδα είναι το σύμβολο της μαρτυρικής υποδουλωμένης, ματωμένης, αλλά ζωντανής Ευρώπης…Ποτέ μια ήττα δεν υπήρξε τόσο τιμητική για κείνους πού την υπέστησαν"

(Από μήνυμά του πού απηύθηνε από το BBC τού Λονδίνου στους υποδουλωμένους λαούς τής Ευρώπης στις 28 Απριλίου 1941, ημέρα πού ό Χίτλερ κατέλαβε την Αθήνα ύστερα από πόλεμο 6 μηνών κατά τού Μουσολίνι και έξι εβδομάδων κατά τού Χίτλερ.)

Στάλιν, Joseph Vissarionovich Tzougasvili Stalin 1879-1953


Αρχηγός τής Σοβιετικής Ενώσεως από το 1924 έως 1953

"Λυπάμαι διότι γηράσκω και δεν θα ζήσω επί μακρόν διά να ευγνωμονώ τον Ελληνικόν Λαόν, τού οποίου ή αντίστασις έκρινε τον 2ον Παγκόσμιον Πόλεμον."

(Από ομιλία του πού μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Μόσχας την 31 Ιανουαρίου 1943 μετά την νίκη τού Στάλιγκραντ και την συνθηκολόγηση τού στρατάρχου Paulus.)

Μόσχα, Ραδιοφωνικός Σταθμός

"Επολεμήσατε άοπλοι και ενικήσατε, μικροί εναντίον μεγάλων. Σας οφείλουμε ευγνωμοσύνη, διότι εκερδίσαμε χρόνο για να αμυνθούμε. Ως Ρώσοι και ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε". (Όταν ο Χίτλερ επετέθη κατά τής Ε.Σ.Σ.Δ.)

Γεώργης Ζουκώφ, Georgy Constantinovich Joucov 1896-1974


Στρατάρχης τού Σοβιετικού Στρατού

"Εάν ό Ρωσικός λαός κατόρθωσε να ορθώσει αντίσταση μπροστά στις πόρτες τής Μόσχας, να συγκρατήσει και να ανατρέψει τον Γερμανικό χείμαρρο, το οφείλει στον Ελληνικό Λαό, πού καθυστέρησε τις Γερμανικές μεραρχίες όλον τον καιρό πού θα μπορούσαν να μας γονατίσουν. Η γιγαντομαχία τής Κρήτης υπήρξε το κορύφωμα τής Ελληνικής προσφοράς."

(Απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.)

Μπενίτο Μουσολίνι, Benito Mousolini 1833-1945


Πρωθυπουργός τής Ιταλίας 1922-1945

"Ο πόλεμος με την Ελλάδα απέδειξεν ότι τίποτε δεν είναι ακλόνητον εις τα στρατιωτικά πράγματα και ότι πάντοτε μάς περιμένουν εκπλήξεις."

(Από λόγο πού εκφώνησε στις 10/5/1941.)

Αδόλφος Χίτλερ, Hitler 1889-1945


Αρχηγός τού Γερμανικού κράτους 1889-1945

"Χάριν τής ιστορικής αληθείας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Έλληνες, εξ' όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, επολέμησαν με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον…."

(Από λόγο πού εκφώνησε στις 4 Μαίου 1941 στο Ράιχσταγκ.)

Σερ Άντονι Ηντεν, Sir Robert Antony Eden 1897-1977


Υπουργός Πολέμου και Εξωτερικών της Βρετανίας 1940-1945, Πρωθυπουργός της Βρετανίας 1955-1957

"Ασχέτως προς ότι θα πουν οι ιστορικοί τού μέλλοντος, εκείνο το οποίον μπορούμε να πούμε εμείς τώρα, είναι ότι η Ελλάς έδωσε αλησμόνητο μάθημα στον Μουσολίνι, ότι αυτή υπήρξε η αφορμή τής επανάστασης στην Γιουγκοσλαβία, ότι αυτή εκράτησε τούς Γερμανούς στο ηπειρωτικό έδαφος και στην Κρήτη για έξι εβδομάδες, ότι αυτή ανέτρεψε την χρονολογική σειρά όλων των σχεδίων τού Γερμανικού Επιτελείου και έτσι έφερε γενική μεταβολή στην όλη πορεία τού πολέμου και ενικήσαμε."

(Από λόγο του στο Βρετανικό κοινοβούλιο στις 24/09/1942.)

Τσώρτσιλ, Winston Churchil 1874-1965


Πρωθυπουργός τής Μεγάλης Βρετανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

"Η λέξη ηρωισμός φοβάμαι ότι δεν αποδίδει το ελάχιστο εκείνων των πράξεων αυτοθυσίας των Ελλήνων, πού ήταν καθοριστικός παράγων τής νικηφόρου εκβάσεως τού κοινού αγώνα των εθνών, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διά την ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπειαν."

"Εάν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και ή γενναιοψυχία τους, ή έκβαση τού Β' Παγκόσμιο Πολέμου θα ήταν ακαθόριστη."

(Από ομιλία του στο Αγγλικό κοινοβούλιο στις 24 Απριλίου 1941.)

"Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες."

(Από λόγο πού εκφώνησε από το BBC τις πρώτες ημέρες τού Ελληνοιταλικού πολέμου.)

"Μαχόμενοι οι Έλληνες εναντίον τού κοινού εχθρού θα μοιρασθούν μαζί μας τα αγαθά τής ειρήνης."

(Από λόγο πού εξεφώνησε στις 28 Οκτωβρίου 1940, όταν επετέθη ή Ιταλία κατά τής Ελλάδας.)

Σέρ Χάρολδ Αλεξάντερ, Sir Harold Leofric George Alexander 1891-1969


Βρετανός Στρατάρχης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

"Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ή Ελλάς ανέτρεψε το σύνολο των σχεδίων τής Γερμανίας εξαναγκάσασα αυτήν να αναβάλει για έξι εβδομάδες την επίθεση κατά τής Ρωσίας. Διερωτώμεθα ποιά θα ήταν η έκβαση"

http://vickytoxotis.blogspot.com