Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί σε δίκη στο Μιλάνο για απάτη


Τέσσερις διεθνείς τράπεζες -Deutsche Bank, JP Morgan, UBS, και Depfa- και 13 άτομα παραπέμπονται σε δίκη στην Ιταλία με την κατηγορία της απάτης στις αγορές παραγώγων στο Μιλάνο. Πρόκειται για την πρώτη δίκη του είδους και αφορά συναλλαγή του 2005 από την οποία ο δήμος Μιλάνου ζημιώθηκε με 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Η έναρξη της δίκης προσδιορίστηκε για τις 6 Μαΐου και πέραν των τεσσάρων τραπεζικών κολοσσών (στην Ιταλία εκτός από πρόσωπα μπορούν να παραπεμφθούν και ιδρύματα όπως οι τράπεζες) οδηγούνται στο εδώλιο 11 τραπεζίτες, ένας πρώην υπεύθυνος και ένας οικονομικός σύμβουλος του δήμου.
Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται για «διακεκριμένη απάτη» λόγω μίας συναλλαγής swap (ανταλλαγή νόμιμων υποχρεώσεων), αλλά με 30ετή χρονικό ορίζοντα. Ο δήμος του Μιλάνου δανειζόταν προκειμένου να αναδιαρθρώσει το χρέος του.Η επίδικη συναλλαγή έγινε το 2005 και αφορούσε ομόλογα του δήμου του Μιλάνου, συνολικής αξίας 1,68 δισ.ευρώ. Με αυτή τη συναλλαγή ο δήμος ζημιώθηκε με τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, λέει το κατηγορητήριο, οι τράπεζες «έβγαλαν» περίπου «100 εκατομμύρια ευρώ εντελώς παράνομα κέρδη».
Ήδη ο δήμος του Μιλάνου εστράφη δικαστικά εναντίον όλων των εμπλεκόμενων διεθνών τραπεζών -Deutsche Bank, JP Morgan, UBS, και Depfa. Οι ιδιώτες επενδυτές, αλλά κι ο ίδιος ο δήμος του Μιλάνου στην ίδια συναλλαγή παραπλανήθηκαν από τις εν λόγω τράπεζες για την ακριβή φύση, αλλά και τους συναφείς κινδύνους, της προσωπικής επένδυσής τους, πάντοτε σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Αυτή θα είναι η πρώτη δίκη του είδους, μεγάλες τράπεζες που εμπλέκονται σε παρανομία που αφορά και θεσμό του κράτους, έναν μεγάλο δήμο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ιταλίας απεφάνθη ότι αυτή η συναλλαγή «ήταν μία αληθινή ωρολογιακή βόμβα για τους εμπλεκόμενους» σε αυτήν.
Υπεύθυνοι του ανωτέρω δικαστηρίου δήλωσαν ανώνυμα ότι και δεκάδες άλλοι δήμοι στην Ιταλία έχουν κάνει ανάλογες συναλλαγές, σε μία προσπάθεια να βρίσκουν τουλάχιστον τα τοκοχρεολύσια για να εξυπηρετήσουν παλαιότερα δάνειά τους.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό, ΑΠΕ/Γερμανικό
Σχόλιο: Με τις "δουλειές τους στη χώρα μας τι γίνεται; Ενδιαφέρεται κάποιος αρμόδιος να ελέγξει;