Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Η θαυμαστή τεχνική πίσω από την άριστη ακουστική του θεάτρου της Επιδαύρου


Η εξαίρετη ακουστική για την οποία το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου είναι διάσημο, οφείλεται στα πέτρινα εδώλιά του, καθώς το σχήμα και η διάταξή τους είναι ιδανικά για το φιλτράρισμα των θορύβων χαμηλής συχνότητας, καταδεικνύει έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.
Το Θέατρο της Επιδαύρου κατασκευάστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα και ήρθε ξανά στο φως το 1881. Δημιουργήθηκε με την κλασική ημικυκλική μορφή του ελληνικού αμφιθεάτρου, το οποίο αρχικά είχε 34 σειρές καθισμάτων στις οποίες οι Ρωμαίοι πρόσθεσαν ακόμα 21.
Στον 1ο π.Χ αιώνα, ο Ρωμαίος αρχιτέκτονας Βιτρούβιος ανέφερε ότι οι προκάτοχοί του γνώριζαν πολύ καλά πώς να σχεδιάσουν το θέατρο, για να τονίσουν την ανθρώπινη φωνή: «Με τους κανόνες των μαθηματικών και με την επιστήμη της αρμονίας» για να ακούγονται καθαρότερα οι φωνές των ηθοποιών. Προγενέστεροι συγγραφείς ανέφεραν ότι η άριστη ακουστική του θεάτρου μπορεί να οφείλεται στην επικρατούσα κατεύθυνση του αέρα, που φυσά κυρίως από το στάδιο προς το ακροατήριο. Κι ακόμη ότι μπορεί να οφείλεται στο ελληνικό θέατρο, αυτό καθαυτό, εξαιτίας των λεκτικών του ρυθμών ή στη χρήση μασκών που λειτουργούσαν ως μεγάφωνα.
Εν τούτοις, δεν πρόκειται για πειστικές εξηγήσεις δεδομένου ότι στις σύγχρονες παραστάσεις οι ηθοποιοί μπορούν να ακουστούν εξίσου εξαιρετικά, ακόμη και μια απάνεμη μέρα. Ας σημειωθεί ότι η ομιλία κάποιου που βρίσκεται στη σκηνή του ακούγεται πεντακάθαρα στις τελευταίες θέσεις σε απόσταση 60 μέτρων.
Ο Νίκο Νετκλέρκ και η Σίντι Ντεκέιζερ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια, οι οποίοι είχαν ήδη μελετήσει την ακουστική σε αρχαία θέατρα των Μάγια στο Μεξικό, αποφάσισαν να διερευνήσουν τη θαυμάσια ακουστική της Επιδαύρου. Όπως αναφέρει το Nature, οι υπολογισμοί τους έδειξαν ότι το φαινόμενο οφείλεται στην εκμετάλλευση της σύνθετης ακουστικής φυσικής.
Οι κλιμακωτές θέσεις του θεάτρου λειτουργούν ως ηχητικό φίλτρο, καθώς το σχήμα τους είναι ιδανικό για να καταστέλλει τους ήχους χαμηλής συχνότητας, κύριο συστατικό του θορύβου. Η διάταξη των θέσεων φιλτράρει τις συχνότητες κάτω από 500 Hertz, όπως το μουρμούρισμα του κοινού και το θρόισμα των φύλλων. Η εξασθένηση των χαμηλών συχνοτήτων επιτρέπει να ακούγονται εντονότερες οι φωνές των ηθοποιών, που αποτελούνται κυρίως από υψηλές συχνότητες. Η αφαίρεση των χαμηλών τόνων από τις φωνές δεν δημιουργεί πρόβλημα, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συμπληρώνει τις συχνότητες που λείπουν. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που αξιοποιείται σε ηχεία μικρού όγκου, τα οποία ακούγονται σαν να είναι πολύ μεγαλύτερα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα συμπεράσματά τους για το Θέατρο της Επιδαύρου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στον σχεδιασμό σταδίων με καλύτερη, φυσική ακουστική.
Τάσος Σαραντής- ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Η αξιοπρέπεια απέναντι στο συμβιβασμό

Η απεργία των φορτηγών και των βυτιοφόρων δημοσίας χρήσεως, ήταν από κάθε άποψη αποκαλυπτική.
Και αυτό το συμπέρασμα, δεν αφορά κυρίως στο περιεχόμενο των αιτημάτων της αυτών καθ εαυτών, αλλά αφορά πρωτίστως στα πολιτικά χαρακτηριστικά αυτής της απεργίας.
Ήταν μια αντιπαράθεση με το πολιτικό σύστημα και κατάφερε να του βγάλει τη μάσκα και να αποκαλύψει το αποκρουστικό πρόσωπο της υποταγής και της ανεξέλεγκτης επιθετικότητάς του. Ήταν μια αντιπαράθεση της αξιοπρέπειας με το συμβιβασμό που ανέδειξε την αξιοπρέπεια ως πραγματική διαχρονική αξία που οφείλει να σηματοδοτήσει τους μεγάλους αγώνες που έρχονται.
Ο κυβερνητικός θίασος, απέδειξε γι ακόμα μία φορά πως έχει χάσει και το τελευταίο ίχνος της πολιτικής και συνταγματικής νομιμοποίησης του. Δε δίστασε να παραβιάσει και πάλι το Σύνταγμα και να καταφύγει στο κατάπτυστο μέσο της πολιτικής επιστράτευσης, λαθροχειρώντας σε επιχειρηματολογία, αλλά με κυρίαρχη επιδίωξη την καθυπόταξη των κοινωνικών αντιστάσεων. Στόχος τους η περηφάνια και η μαχητική χειραφέτηση της αγωνιζόμενης κοινωνίας. Θέλουν μια κοινωνία συμβιβασμένη – υποταγμένη. Μια κοινωνία φοβική, άτολμη ανίκανη να αντισταθεί στις ολέθριες πολιτικές επιλογές και τα επικίνδυνα σχέδιά τους.
Η θλιβερή Νέα Δημοκρατία, αποδεικνύοντας πως δεν αποτελεί παρά μονάχα μια εναλλακτική πολιτική λύση, ένα πολιτικό δεκανίκι υποταγμένο στους χειραγωγούς της παγκόσμιας διακυβέρνησης, αρκέστηκε να πλειοδοτήσει σε υποκριτική φιλολογία για την ανάγκη της δήθεν διαφύλαξης της δημοκρατικής νομιμότητας, εξασφαλίζοντας έτσι ένα πλαίσιο πολιτικής στήριξης στον αντιδημοκρατικό – αυταρχικό και επικίνδυνα αντισυνταγματικό κατήφορο της κυβέρνησης στον αυταρχισμό και την αντιδημοκρατική εκτροπή στην οποία σύρει καθημερινά τη χώρα και την κοινωνία.
Μέσα σ αυτόν τον ορυμαγδό που στοχοποίησε πρωτίστως τη συνείδηση και την περηφάνεια του Έλληνα πολίτη, οι απεργοί σήκωσαν ψηλά τη σημαία της εθνικής και προσωπικής τους αξιοπρέπειας. Αυτοί οι απεργοί, τόλμησαν να αμφισβητήσουν τις πολιτικές αποφάσεις των προσκυνημένων…
Αυτοί οι απεργοί, τόλμησαν να κάνουν πράξη το σύνθημα της απειθαρχίας στην κυβέρνηση των υποτακτικών της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Αυτοί οι απεργοί, τόλμησαν να γυρίσουν την πλάτη στον μπαμπούλα της πολιτικής επιστράτευσης, παραδίδοντας ένα πολύτιμο μάθημα αξιοπρέπειας σε ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία.
Γι αυτό και αυτός ο αγώνας κατασυκοφαντήθηκε και λοιδορήθηκε όσο κανείς άλλος.
Γιατί ήταν μια αντιπαράθεση της αξιοπρέπειας με το συμβιβασμό.
Ήταν ένας αγώνας που η Ελληνική κοινωνία όφειλε να τον στηρίξει στο σύνολό της.
Πού ήταν όμως όλοι αυτοί οι συνδικαλισταράδες και οι «αγωνιστικές» περσόνες των προηγούμενων ημερών και της καθημερινής φαφλατολογίας, για να κατεβάσουν τους εργαζόμενους στους δρόμους σε μια γενικευμένη αντιπαράθεση με τις στρατηγικές που στοχεύουν ευθέως στον κοινωνικό παροπλισμό.
Γιατί σήμερα δεν αποκλείστηκαν τα διυλιστήρια και οι δρόμοι για να δοθεί ένα καθολικό μάθημα κοινωνικής και πολιτικής ανυποταξίας στην κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα του δοσιλογισμού.
Τα ερωτήματα είναι πολλά, και τις απαντήσει σ αυτά θα τις δώσουν οσονούπω οι ίδιες οι πολιτικές εξελίξεις.
Το βέβαιο είναι πως αυτή η απεργία ήταν μόνο η αρχή.
Ήταν ίσως ένα χαρακτηριστικό δείγμα πως η πολιτική και η εθνική μας αξιοπρέπεια, είναι ικανές να τρομάξουν τις πολιτικές του δοσιλογισμού και να δρομολογήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ικανές να ανακόψουν τα επικίνδυνα και ολέθρια σχέδια τους.
Αυτή η απεργία, ίσως ήταν ενδεικτική για τη δυναμική και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά του μεγάλου λαϊκού ξεσηκωμού που έρχεται.
Ενός ξεσηκωμού που θα είναι ικανός να ξεπεράσει τις συμβιβασμένες πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες, και ν ανοίξει το δρόμο για μια άλλη πορεία στον τόπο.
Κ. Κυριακόπουλος
http://ellinikoforum.blogspot.com/