Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

«Είμαστε όλοι Έλληνες»

Διαδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες το μεσημέρι του Σαββάτου με αφορμή την οικονομική κρίση και τα οξύτατα προβλήματα που προκαλεί στην ελληνική κοινωνία.

Στο Παρίσι, το ραντεβού έχει δοθεί στην πλατεία του Τροκαντερό, γνωστή ως πλατεία των «Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Πάνω από 17 οργανώσεις έχουν δηλώσει συμμετοχή, ενώ το παρών θα δώσουν το κίνημα των «Αγανακτισμένων», καθώς και η «Πρωτοβουλία Ελλήνων φοιτητών και εργαζομένων».

Συμμετέχει επίσης και το « Μέτωπο της Αριστεράς» που δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Γαλλικού Κομμουνιστικού κόμματος και των άλλων αντικαπιταλιστικών κομμάτων, εν όψει των προεδρικών εκλογών με υποψήφιο τον πρώην σοσιαλιστή Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος επανειλημμένα στις ομιλίες του έχει διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται επίσης στο Βερολίνο, το Μόναχο και την Κολωνία. Στο Λονδίνο η συγκέντρωση γίνεται έξω από την πρεσβεία της Ελλάδας.

Κινητοποίηση και στη Νέα Υόρκη στις 14:00 (τοπική ώρα) στο πάρκο Ζουκότι όπου επί μήνες είχαν κατασκηνώσει τα μέλη του κινήματος Occupy New York.

Όπως επισημαίνεται σε διαδικτυακό κάλεσμα προς το διεθνές κοινό, τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου επιβάλλουν μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ προβλέπονται και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Οι Αγανακτισμένοι προσθέτουν ότι η Ελλάδα «χρησιμοποιείται σαν εργαστήριο πριν γενικευτούν αυτά τα μέτρα» τα οποία χαρακτηρίζονται κοινωνικά άδικα και αντιδημοκρατικά.

«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!», τονίζεται.

Στον μπλογκ http://jesuisgrec.blogspot.com Ευρωπαίοι υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ζητούν την ελληνική υπηκοότητα, θέλοντας να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στη Γαλλία, όταν πολίτες ζήτησαν την ελληνική υπηκοότητα από την ελληνική πρεσβεία με το σύνθημα «Είμαι και εγώ Έλληνας».

Στο Facebook υπάρχει, μάλιστα, ομάδα που ονομάζεται: «We are all Greeks». Πάνω από δέκα σελίδες στο Facebook είναι αφιερωμένες στο ίδιο θέμα, με επίκεντρο -η κάθε μία- μία πόλη της Γαλλίας όπου οργανώνεται η κινητοποίηση.

Μερικές από αυτές τις σελίδες μπορείτε να βρείτε εδώ: Paris, Grenoble, Lyon, Marseille, Nantes, Nice, Toulouse.

Αντίστοιχες σελίδες (κυρίως στο Facebook, αλλά όχι μόνο) υπάρχουν αφιερωμένες σε άλλες χώρες, όπως: Γερμανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Ιταλία, Σουηδία.

Ένα πιο πλήρη κατάλογο με τις σχετικές σελίδες μπορείτε να δείτε εδώ. Όσον αφορά το twitter, οι σχετικές αναφορές μπορούν να βρεθούν με το #18fgr, ενώ σποραδικές αναφορές βρίσκονται και με το #greece αλλά και με το #occupy και #ows.

Δείτε βίντεο από κινητοποιήσεις στο εξωτερικό υπέρ της Ελλάδος: Μάλαγα (Ισπανία), κινητοποίηση Βέλγων εργατών, στο Παρίσι, στο Βερολίνο ακόμα και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Kινητοποιήσεις και στην Ελλάδα

Πανεργατικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν την Κυριακή το πρωί στο Σύνταγμα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, ενώ το δίκτυο συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς καλεί σε ξεχωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 4 το μεσημέρι.

Διαβάστε το σχετικό θέμα

Και... μισθοί υπέρ της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ, δύο Ιταλοί δήμαρχοι, ο Μάρκο Γκάλντι της κωμόπολης Κάβα Ντέι Τιρένι, έξω από το Σαλέρνο της Νότιας Ιταλίας και ο Τζοβάνι Μοσκατιέλο της Μπαρονίσι αποφάσισαν χωριστά να προσφέρουν το μισθό τους (1.100 και 780 ευρώ αντίστοιχα) για τη στήριξη του ελληνικού λαού.

Η καταβολή του μισθού του Γκάλντι υπέρ της Ελλάδας θα ξεκινήσει από αυτόν τον μήνα. Στην επιστολή του, ο Ιταλός δήμαρχος αναφέρει:

«Στην Ευρώπη, υπάρχει ένας λαός που λέει ότι δεν έχει αδέλφια. Και σε αυτή την ιστορική στιγμή, έχει δίκιο. Κανένας στον κόσμο δεν φέρεται με αδελφοσύνη προς τον ελληνικό λαό. Έστω και αν η Ελλάδα μάς έδωσε τη φιλοσοφία και την επιστήμη, την ποίηση και τη λογοτεχνία, το θέατρο και τη μουσική. Η Ελλάδα μάς έδωσε τον πολιτισμό και η Ιταλία και η Ευρώπη δεν είναι αδέλφια της, αλλά παιδιά της.

» Όσοι κυβέρνησαν τα χρόνια αυτά στην Ελλάδα, οπωσδήποτε διέπραξαν σοβαρότατα λάθη, αλλά θα ήμασταν και εμείς, τώρα, άλλο τόσο ανεύθυνοι, αν δεν στηρίζαμε -με κάθε δυνατό μέσο- αυτή τη χώρα, που είναι η κοιτίδα τού πολιτισμού μας.»

Newsroom ΔΟΛ