Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Κινδυνεύει η κιβωτός των σπόρων μας, ας διασώσουμε τη διατροφική μας κληρονομιά.


Να παραμείνουν και να ενισχυθούν η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού και τα ιδρύματα βιοποικιλότητας του ΕΘΙΑΓΕ
Η Ελλάδα είναι ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα βιοποικιλότητας παγκοσμίως. Οι κυβερνήσεις μας όμως απαξίωσαν δραματικά τα αγροτικά ιδρύματα, που υπάγονται στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), που σκοπό έχουν την διάσωση και διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) και τα άλλα ιδρύματα του ΕΘΙΑΓΕ έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο διασώζοντας φυτά της ελληνικής βιοποικιλότητας, που απειλούνταν από εξαφάνιση τις τελευταίες δεκαετίες. Αποστολή της Τράπεζας ήταν να προστατεύσει ό,τι γενετικό υλικό είχε διασωθεί. Η γενετική διάβρωση, που αντιμετώπισε η ελληνική γεωργία ήταν δραματική τη μεταπολεμική περίοδο σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες. Μετά το 1950 χάθηκαν εκατοντάδες ποικιλίες. Με εξερευνητικές αποστολές για τον εντοπισμό και τη συλλογή ποικιλιών, η ΤΓΥ συγκέντρωσε πάνω από 14.500 πολύτιμους σπόρους άγριων και καλλιεργούμενων συγγενών φυτών, που διατηρεί από το 1981 στη Θεσσαλονίκη.
Σήμερα η παγκοσμιοποίηση σε συνεργασία με την κυβέρνηση βγάζουν στο σφυρί τους σπόρους διαλύοντας στην κυριολεξία την ΤΓΥ. Η τύχη της άγνωστη! Με την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑ&Τ) για την συγχώνευση εποπτευόμενων από το Υπουργείο νομικών προσώπων με την σύσταση οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», διαλύουν όλο το σύστημα διατήρησης των σπόρων! Η επιστημονική γνώση αλλά και οι χιλιάδες συλλογές φυτών, που δημιούργησε η Τράπεζα στα τριάντα χρόνια λειτουργίας της, βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑ&Τ να μεριμνήσουν για τη διάσωση και την αξιοποίηση των γενετικών πόρων της χώρας μας, που διατηρούνται εδώ και χρόνια στο ΕΘΙΑΓΕ, στην ΤΓΥ και στα άλλα ιδρύματα και να μεριμνήσουν για τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία τους. Να ενισχύσουν και να χρηματοδοτήσουν την έρευνα σε θέματα αγροτικής βιοποικιλότητας.
Τη στελέχωση με έμπειρο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό της ΤΓΥ και τη σταθερή, αξιόπιστη και μακροχρόνια χρηματοδότησή της.
Την ενίσχυση των οργανώσεων των πολιτών, που δρουν για την διάσωση, διατήρηση και διάδοση της βιοποικιλότητας και της διατροφική μας κληρονομιάς.
Κάθε ενεργός πολίτης:
Ας πει «Αγαπώ την ευθύνη. Εγώ μοναχός μου, έχω χρέος να σώσω τη γης. Άμα δε σωθεί εγώ θα φταίω!» (Ν. Καζαντζάκης).
Aς ενισχύσει τις δράσεις της «ΒΙΟΖΩ» και «Ηλέσιον»
Ας υπογράψει για όλα τα παραπάνω μαζεύοντας υπογραφές για να βοηθήσουμε στην διάσωσή της ΤΓΥ.
Πατήστε εδώ για τα κείμενα
Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2011
Κοινή Ανακοίνωση ΒΙΟΖΩ & Ηλέσιον

http://skeftikos.blogspot.com/

Ή αυτοί ή εμείς


Όσα σχεδιάζουν να διαπράξουν, μέσα στο Γενάρη, οι συγκυβερνώντες υπό τον τραπεζίτη Παπαδήμο ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία! Τα όσα ανακοίνωσε προχτές ο πρωθυπουργός του μαύρου μετώπου στους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους» δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία του πολιτισμένου κόσμου!
*
Στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» των μονοπωλίων, ο Παπαδήμος ανήγγειλε στους εργάτες, στους μισθωτούς, στους υπαλλήλους ότι αντί για μισθό θα εισπράττουν πλέον ένα... φιλοδώρημα, δηλαδή μεροκάματα Βουλγαρίας και Ρουμανίας, διότι έτσι «ισχύει σε άλλες χώρες που μας ανταγωνίζονται οικονομικά»!
*
Στο όνομα των «επενδύσεων», ο τραπεζίτης Παπαδήμος ανακοίνωσε ότι ο λαός πρέπει να μάθει στις νέες «προσαρμογές», δηλαδή οι μεν εργαζόμενοι να υποπέσουν στο καθεστώς της γενικευμένης «απασχολησιμότητας» και οι μερικώς απασχολούμενοι να βυθιστούν ολοσχερώς στο καθεστώς της γενικευμένης ανεργίας, καθότι έτσι επιτάσσει η μείωση του «εργατικού κόστους»! Όσο για την ανάκληση των «εφέδρων» στα «τάγματα εργασίας», αυτή θα γίνεται με όρους δουλοπάροικου!
*
Τέρμα - στην πράξη και για όλους - ακόμα και αυτός ο κατώτατος μισθός! Τέρμα και επισήμως ο 13ος και 14ος! Τέρμα ακόμα και ως έννοια στις συλλογικές συμβάσεις! Τέρμα στον 21ο αιώνα, τέρμα στο «μέλλον», τέρμα στην ελπίδα, επιστροφή στο προ εξέγερσης Σικάγο, επιστροφή στο μεσαίωνα, επιστροφή στη βαρβαρότητα!
*
Εδώ πια δεν εξαθλιώνουν. Δεν φτωχοποιούν. Εδώ πλέον ισοπεδώνουν! Εξανδραποδίζουν! Εδώ πλέον εξαϋλώνουν την ανθρώπινη υπόσταση! Θέλουν - λέει ο Παπαδήμος - να κρατήσουν τη χώρα στο ευρώ και στέλνουν το λαό στα «ευρω-κρεματόρια» διά της... κινεζοποίησης!
*
Θέλουν - λένε οι συγκυβερνώντες - να «σώσουν» τη χώρα από την «άτακτη» και «ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία και στην πραγματικότητα διασώζουν τους κεφαλαιοκράτες, πατώντας επί εκατομμυρίων πτωμάτων, πατώντας πάνω στις εκατόμβες των ατάκτως και ανεξέλεγκτα πτωχευμένων και κατεστραμμένων μισθωτών και συνταξιούχων!
*
Επιστρατεύουν ξανά, όπως και σε κάθε «δόση», τους άθλιους εκβιασμούς, την τρομοκρατία, τα ψέματα. Μιλούν για το δάνειο των 130 δισ. ευρώ, όταν από αυτά τα 60 δισ. τουλάχιστον θα πάνε στους τραπεζίτες και τα υπόλοιπα θα επιστρέψουν σε τοκογλύφους και κερδοσκόπους για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων που μέσα στο 2012 αγγίζουν τα 80 δισ. ευρώ!
*
Είναι αδίστακτοι.
Σπέρνουν τη δυστυχία και το σπαραγμό.
Τελειώνουν ζωές.
Διαγράφουν ανθρώπους.
Εξοντώνουν έναν ολόκληρο λαό.
Αλυσοδένουν τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας!
*
Αν μέχρι τώρα ο «πατριωτισμός» τους έχει επιφέρει στον τόπο εκατομμύρια ανέργων, απόκληρων, ολόκληρες «πόλεις» αστέγων, παιδιά που λιποθυμούν από ασιτία στα σχολεία, έκρηξη των αυτοκτονιών, φτώχεια, δυστυχία και απόγνωση, από δω και πέρα η «σωτήρια» πολιτική τους περνάει στη φάση της «τελικής λύσης», ισοδυναμεί με ολοκληρωτική «γενοκτονία» του κόσμου της εργασίας!
*
Πρόκειται για στυγνούς κανίβαλους του κεφαλαίου, για πολιτικά ενεργούμενα του συνδικάτου του ταξικού εγκλήματος, για «τεχνοκράτες» της συμμορίας των καπιταλιστών!
Ως εκ τούτου έφτασε ο κόμπος στο χτένι: `Η αυτοί ή εμείς!

Ν. Μπογιόπουλος

http://redflyplanet.blogspot.com/

http://seisaxthia.blogspot.com