Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Ο Ήλιος και η Σελήνη σε αδιάκοπη αλληλεπίδραση με τη Γη μας

Φωτό: Το αποτέλεσμα της υπόγειας δράσης, στην επιφάνεια του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα
Η έλξη του ήλιου και της Σελήνης, προκαλούν δονήσεις περίπου 25 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του ρήγματος του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια, λένε ειδικοί επιστήμονες.
Οι δονήσεις αυτές προκαλούνται κυρίως από υπόγεια υγρά που ελέγχονται από τον ήλιο και το φεγγάρι (όπως στις παλίρροιες).
Σύμφωνα με τους ειδικούς η μελέτη αυτή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την καλύτερη κατανόηση των σεισμών.
Οι σεισμολόγοι μελέτησαν το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, μήκους 1400 χιλιομέτρων περίπου, το οποία είναι υπεύθυνο για μερικούς από τους μεγαλύτερους σεισμούς στην Αμερική. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι υπόγεια υγρά αντιγράφουν την κίνηση των παλιρροιών, προκαλώντας δονήσεις πολύ κάτω από το επίπεδο όπου συμβαίνουν οι σεισμοί.
Οι παλίρροιες ανακύπτουν στη Γη από την ασθενική έλξη του ήλιου και της σελήνης, είναι όμως γνωστό ότι δεν προκαλούν σεισμούς άμεσα. Οι παλίρροιες, ωστόσο, μπορούν να προκαλέσουν πολλές δονήσεις βαθιά στη γη, που θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα των σεισμών στο ρήγμα πάνω από τη ζώνη των δονήσεων.
Θεωρούν μάλιστα ότι οι δονήσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν πιο εύκολες τις ολισθήσεις των βράχων μεταξύ τους, να εξασθενίσουν το ρήγμα και να ανοίξουν έτσι το δρόμο για να ξεκινήσουν οι σεισμοί.
"Είναι σίγουρα στη σφαίρα της εύλογης εικασίας ότι οι δονήσεις εξασκούν τάσεις πάνω από τη ζώνη του ρήγματος," λέει ο σεισμολόγος Robert Nadeau του Εργαστήριο Σεισμολογίας του Μπέρκλεϋ.
"Το βαθύ ρήγμα του Αγίου Ανδρέα κινείται ταχύτερα όταν οι δονήσεις είναι πιο δραστήριες, κατά πάσα πιθανότητα εξασκώντας ισχυρές τάσεις στις σεισμογενείς ζώνες, επιβαρύνοντας το ρήγμα λίγο γρηγορότερα. Και αυτό μπορεί να έχει σχέση με την διέγερση της σεισμικής δραστηριότητας."
Ο Nadeau ανέφερε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί η σχέση μεταξύ των υπόγειων δονήσεων και των σεισμών.
"Υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε για τις δονήσεις και τους σεισμούς στις ζώνες του ρήγματος,» τόνισε ο Nadeau.
"Το γεγονός ότι έχουμε βρει δονήσεις δίπλα σε ένα κλειδωμένο ρήγμα … σε κάνει να νομίζεις ότι υπάρχουν κάποιες πιο σημαντικές σχέσεις που συμβαίνουν εδώ, και γι αυτό πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο το ζήτημα."
Πηγή: UPI
http://www.physics4u.gr/