Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Φοιτήτρια ενός κατώτερου Θεού;


Μια παλαιστίνια φοιτήτρια φορώντας χειροπέδες και με δεμένα τα μάτια απελάθηκε διά της βίας στη Λωρίδα της Γάζας από τα ισραηλινά στρατεύματα μόλις δύο μήνες πριν αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο.
Η Berlanty Azzam, 21 ετών, που σπούδαζε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ, είπε ότι γύριζε στο σπίτι της με ταξί μετά από μια συνέντευξη εργασίας στη Ραμάλα την Τετάρτη, όταν στο φυλάκιο ελέγχου “Container" στρατιώτες της αφαίρεσαν το δελτίο ταυτότητας το δικό της και του συνεπιβάτη της που διέμενε στη Γάζα. Μετά από έξι ώρες αναμονής, οι στρατιώτες της είπαν ότι θα πρέπει να τους μεταφέρουν σε ένα κέντρο κράτησης στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, της φόρεσαν χειροπέδες και της έδεσαν ένα επίδεσμο στα μάτια, όπως είπε.
«Η οδήγηση διήρκεσε περισσότερο από ό, τι θα έπρεπε και εγώ άρχισα να σκέφτομαι κάτι δεν πήγαινε καλά. Άρχισα να αναρωτιέμαι, τι μου κάνουν;» Αφού το αυτοκίνητο σταμάτησε και της αφαίρεσαν τον επίδεσμο από τα μάτια, η Azzam είδε ότι βρισκόταν στο σημείο διέλευσης Erez στη Γάζα.
Αυτή ήταν η έκτη, σε διάστημα 10 ημερών, γνωστή αναγκαστική επιστροφή Παλαιστινίου στη Γάζα από το σημείο ελέγχου “Container” – το οποίο βρίσκεται μεταξύ της Βηθλεέμ και του Abu Dis – σύμφωνα με την ισραηλινή ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gisha.
Το Ισραήλ εμποδίζει την επανασύνδεση οικογενειών στη Δυτική Όχθη Παλαιστινίων με τους συγγενείς τους που μένουν στη Γάζα, πιέζοντάς τους έτσι να μετεγκατασταθούν κι αυτοί στη λωρίδα της Γάζας.
Οι ενέργειες αυτές αποτελούν εφαρμογή μέρους μιας ισραηλινής πολιτικής που έχει σαν στόχο να διασπείρει τους Παλαιστινίους σε δύο περιοχές αποκομμένες μεταξύ τους, στη Δυτική Όχθη και στη λωρίδα της Γάζας, , υπονομεύοντας έτσι την προοπτική της δημιουργίας ενιαίου Παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει και τις δύο περιοχές. Στη συμφωνία του 1993 στο Όσλο ορίζεται ρητά ότι η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζονται ως μία ενιαία εδαφική περιοχή.
Ο ταγματάρχης Guy Inbar, ένας ισραηλινός αξιωματούχος του υπουργείου άμυνας, δήλωσε σαν αιτία απέλασης της Azzam το γεγονός της παράνομης διαμονής της στη Δυτική Όχθη.
«Μιλάμε για μια πολίτη της Γάζας η οποία ζήτησε άδεια για να σπουδάσει στην περιοχή της Ιουδαίας και της Σαμάριας και έλαβε αρνητική απάντηση», είπε.
«Το 2005, της δόθηκε άδεια να επισκεφτεί την Ιερουσαλήμ για τέσσερις ημέρες και είχε παραμείνει στη συνέχεια (στη Δυτική Όχθη) χωρίς άδεια. Η συνολική διάρκεια της παραμονής της ως φοιτήτριας βασίστηκε στην εξαπάτηση και ήταν ενάντια στο νόμο».
Η Sari Bashi, επικεφαλής της ισραηλινής ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gisha, η οποίος προσπάθησε να παρέμβει για λογαριασμό της Azzam, είπε ότι Την Τετάρτη, στρατιωτικοί δικηγόροι την διαβεβαίωναν ότι η φοιτήτρια δεν θα απελαύνετο στη Γάζα και ότι η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει δικαστική γνωμάτευση επί του θέματος το επόμενο πρωινό.
«Ο στρατός μας παραπλάνησε», είπε η κα Bashi. «Υπάρχει εδώ παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης στην εκπαίδευση, του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας και το δικαιώματος να επιλέγει κάποιος τον τόπο διαμονής του μέσα στο έδαφός του».
Ο στρατός δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό.
Ο Jack Curran, αντιπρόεδρος για την ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Βηθλεέμ, χαρακτήρισε την απέλαση "ντροπή". «Αυτό δεν αφορά την πολιτική Πρόκειται για ένα νεαρό άτομο τελειόφοιτη στο Πανεπιστήμιο. Από το 2005 σπουδάζει ως επιμελής φοιτήτρια. Κανείς δεν κερδίζει από μια τέτοια εξέλιξη».
By Ben Lynfield in Jerusalem
Friday, 30 October 2009
The Independent
http://www.independent.co.uk
απόδοση στη νεοελληνική από andreas