Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η ντροπή της Ευρώπης


Κοντά στο χάος αυτή, επειδή δεν συνεμορφώθη προς τις αγορές
Κι Εσύ μακριά από τη χώρα που σε γέννησε.

Ό,τι Εσύ με την ψυχή ζήτησες και πίστεψες πως βρήκες
Τώρα πετιέται και για παλιοσίδερα λογίζεται

Σαν οφειλέτης, γυμνός, που διαπομπεύεται, υποφέρει εκείνη η χώρα
που με κούφια λόγια τής χρωστάς ευγνωμοσύνη

Καταδικασμένη στη φτώχεια εκείνη η χώρα που ο πλούτος της
στολίζει τα μουσεία: τα λάφυρα που Εσύ περιφρουρείς

Εκείνοι που όρμησαν με τη βία των όπλων στη χώρα την ευλογημένη με νησιά
έκρυβαν στον στρατιωτικό τους σάκο τον Χέλντερλιν

Καμιά ανοχή δεν δείχνεις πλέον στη χώρα, αλλά τους συνταγματάρχες της κάποτε
τούς δέχτηκες για συμμάχους

Χώρα χωρίς το δίκιο, που η εξουσία το κρατά για πάρτη της
και σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι

Μαυροντυμένη σού αντιστέκεται η Αντιγόνη και σ' όλη τη χώρα πενθεί ο λαός που κάποτε σε φιλοξένησε

Όμως, έξω από τη χώρα, οι ακόλουθοι του Κροίσου έχουν στοιβάξει στα
θησαυροφυλάκιά σου ό,τι λάμπει σαν χρυσός

«Πιες επιτέλους, πιες!» φωνάζουν οι κλακαδόροι των Επιτρόπων
μα ο Σωκράτης οργισμένος σού επιστρέφει το ποτήρι γεμάτο ως επάνω

Βαριά, εν χορώ, θα καταραστούν ό,τι σου ανήκει οι θεοί
Επειδή τον Όλυμπό τους θέλεις να ξεπουλήσεις

Στερημένη από πνεύμα, Εσύ θα μαραζώσεις χωρίς τη Χώρα,
που το πνεύμα της, Εσένα, Ευρώπη, έπλασε.

Gunter Grass

Μτφ. Δημήτρης Δουλγερίδης

 «Τα Νέα»

Στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;


Ώστε είναι αλήθεια; Έρχεται η καταστροφή; Έρχεται η ελληνική συντέλεια; Η Μέρκελ έχει θυμώσει τόσο με την Ελλάδα; Κι ο Σόιμπλε τα ίδια; Θα μας διώξουν από το ευρώ; Θα μας γυρίσουν στη δραχμή; Τελειώνουν τα λεφτά μας; Δεν θα πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις; Θα σταματήσουν τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία να έχουν φάρμακα; Θα λείψει η βενζίνη από τα πρατήρια καυσίμων; Θα λείψουν τα μακαρόνια κι οι κονσέρβες από τα σούπερ μάρκετ; Θα τρέχουν βελζεβούληδες στους δρόμους; Θα μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι;
Ακριβοί κι αγαπητοί μου συνάδελφοι, Όλγα, Γιάννη, Μανόλη, Παύλε (αχ μωρέ Παύλε...), Έλλη, Αλέξη, Πόπη, Άρη, Νίκο, έχω κατατρομάξει με τις αλήθειες σας… Έχω φοβηθεί, μα την Παναγία, με την τραγωδία που μου περιγράφετε ότι έχουμε μπροστά μας εμείς οι απείθαρχοι Έλληνες... Δεν μου την τεκμηριώνετε, φυσικά, αυτή την αλήθεια σας, αλλά μικρή σημασία έχει αυτό, αφού για να το λέτε εσείς που σχετίζεστε άμεσα με την εξουσία, που συχνά κάνετε και διακοπές με τους κυβερνώντες μας, κάτι θα ξέρετε παραπάνω... Μικρή σημασία επίσης έχει ότι εγώ έμαθα πως η πληροφορία τεκμηριώνεται, αποδεικνύεται, δεν πλασάρεται απλώς κι ό,τι πιάσουμε... Ίσως τα δικά σας τα σχολειά, δίπλα στην εξουσία, έχουν άλλα προγράμματα σπουδών...
Καταστρεφόμαστε λοιπόν. Και δεν το κατάλαβαν οι Έλληνες! Καταστρεφόμαστε εξαιτίας της ψήφου των Ελλήνων! Άπονε κι αγνώμονα λαέ! Δεν σας άκουσε, δεν άκουσε την έκκληση του Νίκου (Ευαγγελάτου) μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, το απόγευμα της Κυριακής 6 Μαΐου. «Έχουμε εντυπωσιακό αποτέλεσμα, προλαβαίνετε να το αλλάξετε», ήταν το νόημα της έκκλησής του προς τους ψηφοφόρους, υποψιάζοντας τον κόσμο για το δραματικό για το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα exit poll (φυσικά ήταν παράνομο να το ανακοινώσει) και καλώντας τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να το αλλάξουν. Και να τα αποτελέσματα. Μια χώρα ελεύθερη μέχρι το ξημέρωμα της 6ης Μαΐου, με περήφανους πολίτες, που δούλευαν και χαίρονταν τη ζωή, που δημιουργούσαν, που απολάμβαναν τη Δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία, που πανηγύριζαν με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνησή τους, που έβλεπαν όλα να δουλεύουν ρολόι στον τόπο τους, οι ευτυχείς πολίτες της την έκαναν εκείνη την Κυριακή μια χώρα μπροστά σε κίνδυνο!
Αχ, ακριβοί και λαμπεροί μου συνάδελφοι, δεν σας άκουσαν προεκλογικά οι Έλληνες, αυτή η αχάριστη ράτσα. Και να οι συνέπειες τώρα! Από τις 6 Μαΐου ο κίνδυνος είναι πλέον υπαρκτός:
- Να αυτοκτονήσουν από την ανέχεια και την απόγνωση 2.000 Έλληνες!
- Να μείνουν χωρίς δουλειά 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως νέοι!
- Να κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς δουλειά άλλες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι!
- Να περάσουν το όριο της φτωχοποίησης 2.000.000 συνάνθρωποί μας!
- Να διπλασιαστούν μέσα σε λίγους μήνες οι άστεγοι και οι άνθρωποι που προσφεύγουν στα συσσίτια!
- Να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις και να μειωθούν οι μισθοί κατά 40%!
- Να μείνουν απλήρωτοι ή ανασφάλιστοι όσοι έχουν ακόμη δουλειά!
- Να μειωθούν οι συντάξεις στα 500 ευρώ!
- Να κλείσουν 500.000 επιχειρήσεις κι άλλες τόσες να μην κάνουν ούτε σεφτέ!
- Να γεμίσει η αγορά ακάλυπτες επιταγές και να αποσυρθούν καταθέσεις!
- Να μπουν νέοι φόροι αλλά και χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ!
- Να μεταναστεύουν από τη χώρα χιλιάδες νέοι!
- Να παίρνουν μισθό 360 ευρώ οι νέοι μέχρι 25 χρόνων. Το 40% από αυτούς, δηλαδή, γιατί το υπόλοιπο 60% ούτως ή άλλως δεν θα βρει δουλειά, ούτε θα πάρει ποτέ επίδομα ανεργίας!-Να μειωθεί το επίδομα ανεργίας στα 300 ευρώ!
- Να παίρνει δώρο Πάσχα 44 ευρώ ο νέος που έχασε τον πατέρα του και το κράτος αποφάσισε να τον ενισχύει, καθώς είναι σπουδαστής και φυσικά άνεργος!
- Να κλείσουν σχολεία, νοσοκομεία, βιβλιοθήκες!
- Να υποθηκευτεί ο δημόσιος πλούτος υπέρ των δανειστών!
- Να κάνουν κουμάντο στην Ελλάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας και να οριστεί πραγματικός πρωθυπουργός ο Ράιχενμπαχ!
- Κι εκτός αυτών, να μην πάρουν τα λεφτά τους οι δανειστές μας και να γυρίσουμε στη δραχμή. (Αν και διαδικασία εξόδου από την Ευρωζώνη ούτε υπάρχει ούτε κανείς την έθεσε, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ τα έβαλε με όσους ψευδώς απειλούν τους Έλληνες με συνέπειες!)
Α, και το βασικότερο, να κινδυνεύει η χώρα να μην κυβερνάται πλέον από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ! Με όλα τα παραπάνω μπορούμε να ζήσουμε, με αυτό το τελευταίο, χωρίς γαλάζιους και πράσινους στην κυβέρνηση, πώς θα ζήσουμε, μου λέτε;
Έχετε δίκιο, ακριβοί και λαμπεροί μου συνάδελφοι. Καλά κάνετε και μας δείχνετε τη σκληρή πραγματικότητα που προκαλέσαμε με την ψήφο μας τις τελευταίες ημέρες. Ακυρώνονται τα όνειρά μας με αυτό που συμβαίνει από τις 6 Μαΐου! Εσείς μας προειδοποιήσατε, μας προειδοποιείτε νύχτα μέρα, αλλά εμείς δεν το καταλαβαίνουμε. Τόσο χάσαμε την τσίπα μας, τελικά; Τόσο γαϊδούρι έγινε ο Έλληνας;
Μου επιτρέπετε, ελπίζω, να σας αποκαλώ συναδέλφους, εσάς τους μεγάλους, ακριβούς και λαμπερούς...
Δοξάζω το όνομά σας που μας ανοίγετε τα μάτια! Εγώ, ένας φοβισμένος, επισφαλώς εργαζόμενος και υποψήφιος άνεργος, επαρχιώτης συνάδελφός σας, από το Ηράκλειο... (Φαντάζομαι ο δικός σας μεγάλος μισθός είναι διασφαλισμένος, ούτως ή άλλως... Αν σας άγγιζε η κρίση, όπως το 90% των Ελλήνων, οι αναλύσεις σας θα ήταν διαφορετικές...)

Αλέκος Α. Ανδρικάκης
andrikakis@patris.gr