Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Ελληνίδα εντόπισε το αποτύπωμα της συνείδησης


Αν κάποιος ρωτούσε μία ομάδα ανθρώπων τι ακριβώς είναι η «συνείδηση», είναι δεδομένο ότι θα έπαιρνε διαφορετικές απαντήσεις καθώς πρόκειται για μία έννοια στην οποία ο καθένας μπορεί να δώσει την δική του ερμηνεία ανάλογα με το ηθικό, πολιτικό και ιδεολογικό του υπόβαθρο.
Ωστόσο, σε ένα γενικότερο πλαίσιο, θα μπορούσαμε να ορίσουμε τη συνείδηση ως τη νοητική δυνατότητα ενός οργανισμού να γνωρίζει και να κατανοεί τον εαυτό του, το περιβάλλον του και τα συμβαίνοντα γύρω του, καθώς και τον αντίκτυπο των πράξεών του.
Υπάρχει όμως και ένα ερώτημα στο οποίο, μέχρι και πριν από μερικές εβδομάδες, απάντηση δεν είχε βρεθεί. Και το ερώτημα αυτό είναι το που ακριβώς βρίσκεται η συνείδηση και πώς αποτυπώνεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Έχουν συνείδηση οι άνθρωποι που βρίσκονται είτε σε κώμα, είτε σε κατάσταση αναισθησίας; 
Μέχρι σήμερα, δεν μπορούσαμε να πούμε εάν ένας άνθρωπος που δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον του, έχει ή όχι αυτό που αποκαλούμε «συνείδηση», καθώς δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστοι βιοδείκτες ή άλλες μέθοδοι που να διακρίνουν την ύπαρξη ή την απουσία αυτής...
Την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα έρχεται να δώσει μια νέα επιστημονική έρευνα, με επικεφαλής την Ελληνίδα ερευνήτρια της διασποράς Αθηνά Δεμερτζή, η οποία κατάφερε να εντοπίσει την νευρωνική «υπογραφή» της συνείδησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο!
Πώς όμως επετεύχθη κάτι τέτοιο; Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αθηνά Δεμερτζή της Ομάδας Επιστήμης Κώματος του βελγικού Πανεπιστημίου της Λιέγης μελέτησαν 159 ανθρώπους, καταγράφοντας την εγκεφαλική δραστηριότητά τους με λειτουργική μαγνητική απεικόνιση (fMRI). Μερικοί από τους συμμετέχοντες που είχαν υποβληθεί σε φαρμακευτική αναισθησία ήταν υγιείς , ενώ άλλοι ήσαν ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί ότι βρίσκονταν είτε σε άγρυπνο κώμα («φυτική» κατάσταση), στην οποία μπορούσαν να ανοίξουν τα μάτια τους αλλά όχι να κάνουν εθελούσιες κινήσεις, είτε βρίσκονταν σε κατάσταση «ελάχιστης συνειδητότητας».
Οι επιστήμονες ανέλυσαν μέσω fMRI πώς οι διακυμάνσεις της οξυγόνωσης του αίματος (μια ένδειξη της νευρωνικής δραστηριότητας) συντονίζονταν σε 42 περιοχές-κλειδιά του εγκεφάλου, που απαρτίζουν έξι εγκεφαλικά δίκτυα και θεωρούνται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνείδηση. Η ανάλυση αποκάλυψε τέσσερα διακριτά μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας, τα οποία είναι διαφορετικά στους υγιείς εγκεφάλους σε αναισθησία και σε εκείνους σε κατάσταση «φυτού».
Η ανακάλυψη των τεσσάρων αυτών μοτίβων αποτέλεσε πολύ σημαντική τομή καθώς μπορεί αφενός να βοηθήσει στη μη επεμβατική αποκατάσταση της συνείδησης, αφετέρου στη διευκόλυνση της λήψης ιατρικών αποφάσεων σχετικά με ασθενείς που έχουν ελάχιστη συνειδητότητα. Τα μοτίβα αυτά δηλαδή δίνουν τη δυνατότητα στους επιστήμονες να είναι σε θέση να κρίνουν αν κάποιος ασθενής, που για οποιοδήποτε λόγο έχει αδυναμία επικοινωνίας, καταλαβαίνει και κατανοεί τι συμβαίνει γύρω του, ή αν δεν έχει καθόλου συνειδητότητα.
Για την έρευνα αυτή καθώς και για τους νέους δρόμους που ανοίγονται από την ανακάλυψη της «υπογραφής» της συνείδησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο μίλησε στο zougla.gr η ερευνήτρια και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Αθηνά Δεμερτζή.
Η κυρία Δεμερτζή εξήγησε, μεταξύ άλλων, ότι στο επίκεντρο της έρευνας τέθηκε ο τρόπος που «επικοινωνούν» μεταξύ τους οι διάφορες περιοχές των ανθρώπινου εγκεφάλου όταν ένα άτομο σκέφτεται. «Από τον τρόπο “επικοινωνίας” των διάφορων περιοχών καταφέραμε μέσω της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας να καταλήξουμε σε αυτά τα μοτίβα που είναι ικανά να μας δείξουν αν ένα άτομο έχει συνειδητότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά δε στους νέους δρόμους που ανοίγονται από αυτή την ανακάλυψη, η κυρία Δεμερτζή επiσήμανε ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει η δυνατότητα να διαπιστωθεί αν ένα άτομο έχει συνείδηση, δεν αργεί και ο καιρός που οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να «ενεργοποιούν» την συνείδηση σε άτομα που εμφανίζουν ασυνειδητότητα.
Παράλληλα δεν δίστασε να τοποθετηθεί και επί… πιο «παράξενων» ερωτημάτων, όπως για το αν πιστεύει ότι μετά τον «εντοπισμό» της συνείδησης στον ανθρώπινο εγκέφαλο, θα έρθει και η εποχή που οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη συνείδησή τους σε εξελιγμένους ψηφιακούς εγκεφάλους, μένοντας με τον τρόπο αυτό… αθάνατοι. Όπως λέει η Ελληνίδα επιστήμονας, η έρευνα για το τι είναι η συνείδηση και πώς λειτουργεί βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο καθώς πρόκειται για έναν τομέα που, μαζί με το διάστημα, κρύβει τα μεγαλύτερα μυστήρια.

Δείτε τη συνέντευξη της Αθηνάς Δεμερτζή:
 

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Αλήθειες για τον κορονοϊό


"Κάποια πράγματα δεν γίνεται να μην λέγονται...έστω κι αν είναι αυτονόητα ακόμα και για τριτοετείς φοιτητές Ιατρικής (στο τρίτο έτος διδασκόμαστε την Μικροβιολογία).
1. Όλοι οι ιοί εξασθενούν όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, ειδικά το καλοκαίρι μας απασχολούν ελάχιστα έως καθόλου.
2. Όλοι οι ιοί καταλείπουν ανοσία μετά την αποδρομή τους έστω και ολιγόμηνη (κάποιοι ακόμα και ισόβια όπως η ιλαρά, η ανεμοβλογιά, η λοιμώδης μονοπυρήνωση κλπ.)
3. Όλοι οι ιοί έχουν την ιδιότητα να μεταλλάσσονται πολύ εύκολα (ειδικά οι ιοί RNA όπως ο Covid19), κάτι που συμβαίνει άλλωστε αιώνες τώρα με τη γρίπη, αυτό όμως δεν τους αλλάζει ως δια μαγείας από μη παθογόνους για τον άνθρωπο σε μαζικά θανατηφόρους (όπως προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι).
4. Όλοι οι ιοί είναι ουσιαστικά εντελώς ανενεργοί έξω από τον ξενιστή τους (το ανθρώπινο κύτταρο π.χ.) και επομένως δεν μπορούν να "αιωρούνται" για ώρες ως παθογόνοι στον αέρα όπως ειπώθηκε (και το χειρότερο όλων, έγινε πιστευτό).
5. Όλοι οι ιοί απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ως ζωντανοί οργανισμοί (όπως είναι π.χ. τα βακτήρια) και γι αυτό ο όποιος πολλαπλασιασμός τους δεν μπορεί να γίνει έξω από ένα ζωντανό κύτταρο (στο οποίο όπως είπα, δρουν μόνο ως ξενιστές).
6. Όλοι οι ιοί μεταδίδονται με σωματικά υγρά ασθενούς (π.χ. αίμα όπως στο AIDS, σάλιο και εκκρίσεις όπως στον Covid19 αλλά και τη γρίπη) εφόσον έλθουν σε ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ με κάποια "πόρτα εισόδου" στον οργανισμό (π.χ. ανοιχτή πληγή στο AIDS, στοματική κοιλότητα, βλεννογόνος μύτης ή ματιών σε γρίπη και Covid19). Επομένως, μόνο αν κάποιος βήξει ή φτερνιστεί πάνω μας μπορούμε να κολλήσουμε και στην περίπτωση φυσικά που με άπλυτα χέρια αγγίξουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας.
Τα περί 8 και 18 μέτρων προσωπικά θα με έκαναν να γελάσω αν δεν έκρυβαν πίσω υστερόβουλες σκέψεις όσων τα λένε. Αυτά αφορούν βασικότατες γνώσεις για ένα τριτοετή φοιτητή Ιατρικής.
Αν τώρα κάποιος ακόμα και με τον τίτλο του εκπροσώπου οποιουδήποτε φορέα υγείας, ελληνικού ή διεθνούς, βγει και πει άλλα, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί να μην μιλάει από μόνος του αλλά για συμφέροντα τρίτων. Το αφήνω εδώ, δεν μπορώ να γίνω πιο σαφής.
 Πάμε τώρα και σε 2-3 ακόμα παραδοχές που θα μας ανοίξουν λίγο περισσότερο τα μάτια (ελπίζω).
1. Το τεστ ταυτοποίησης του ιού με τη μέθοδο PCR δεν είναι ούτε ειδικό για τον Covid19 ούτε ενδεικτικό ενεργού λοίμωξης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ μπορεί να δώσει θετικό το τεστ ακόμα κι αν είχε προσβάλλει τον οργανισμό ένα τρίμηνο και παραπάνω πριν (και φυσικά πλέον έχει αποδράμει). Μπορεί με λίγα λόγια να ανιχνευτούν υπολείμματα γενετικού υλικού (RNA) ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (από τους οποίους προσβαλλόμαστε πολύ συχνά και τα θεωρούμε "γριπούλες") ακόμα κι αν έχουμε αναρρώσει πλήρως και δεν είμαστε πλέον φορείς !!!...για φαντάσου...
2. Έχει γίνει επισήμως παραδεκτό (και όχι μόνο στη χώρα μας) ότι έχουν δηλωθεί αποβιώσαντες ως απώλειες κορονοϊού ακόμα και ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ενώ η αιτία θανάτου ήταν προφανέσταστη (εγκεφαλικό, ανακοπή κλπ.) Αυτό φυσικά δεν συνέβαινε ούτε με τη γρίπη ούτε με άλλα λοιμώδη νοσήματα. Αν συνδυάσουμε λοιπόν αυτό το γεγονός με τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω σε σχέση με τα τεστ καταλαβαίνουμε ότι ως "νεκροί από κορονοϊό" μπορεί να θεωρηθούν και άνθρωποι που έπαθαν εγκεφαλικό στα 85 τους και είχε τύχει να μολυνθούν από οποιονδήποτε κορονοϊό ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα !!!...για φαντάσου Νο 2.
3. Έχει επίσης γίνει επισήμως παραδεκτό (και όχι μόνο στη χώρα μας) ότι τα πραγματικά κρούσματα του ιού είναι ίσως και 10 φορές περισσότερα (το λιγότερο). Και φυσικά, όταν κάποιος "ινστρούχτορας" το δηλώνει αυτό, κανείς δημοσιογράφος δεν του ρωτάει το απλό "Άρα, η θνησιμότητα του ιού είναι 10 φορές μικρότερη, άρα πολύ-πολύ μικρότερη από άλλες ιογενείς λοιμώξεις;" Είναι προφανές γιατί δεν το ρωτάει κανείς (προφανές φυσικά σε όσους θέλουν να βάζουν το μυαλό να σκέφτεται).
Κλείνω με μια μικρή παραπομπή στον Ιπποκράτη (στο όνομα του οποίου ορκίζονται όλοι όσοι πρόκειται να γίνουν γιατροί).. . Ο όρκος του Ιπποκράτη λοιπόν δηλώνει ευθαρσώς ότι κανείς γιατρός ή λειτουργός υγείας δεν έχει δικαίωμα να χορηγήσει δια της βίας οποιοδήποτε φάρμακο σε ασθενή ή υγιή εφόσον αυτός δεν θέλει να το πάρει και αρνείται κατηγορηματικά. Ας το έχουν αυτό υπ' όψιν όσοι ονειρεύονται μαζικούς εμβολιασμούς υποχρεωτικούς διά νόμου."

Αλέξανδρος Παναγιώτου
Ιατρός κυτταρολόγος.


Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Όταν θυματοποιούμε τον εαυτό μας για να νιώσουμε σημαντικοί


“Θυματοποιώ τον εαυτό μου για να νιώσω σημαντική;” ρώτησα τη δασκάλα μου.
” Έτσι είναι. Αποδεδειγμένο επιστημονικά!  Οι άρρωστοι, οι προδομένοι, οι χωρισμένοι, όλοι αυτοί δεν είναι θύματα της ζωής; Όπου κι αν σταθούμε, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει. Αν σκύψουμε το κεφάλι και παραδοθούμε, ξέρεις πόσο εύκολη γίνεται η ζωή μας;”
“Εύκολη;”, απόρησα.
“Ναι, εύκολη. ‘Ένας με κακή μοίρα, ένας κακομοίρης δηλαδή, τραβάει γύρω του πολλούς ανθρώπους που έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν- άλλοι από θέση και άλλοι από φύση. Όμως τους ζητάει, τους τραβάει γύρω του, και έτσι δεν είναι μόνος. Ασχολούνται όλοι μαζί του. Σκύβουν πάνω από το πρόβλημά του, με σκοπό να μετριάσουν το βάρος. Γίνεται λοιπόν σημαντικός!
Απεναντίας, αν ένας άνθρωπος αποδεχθεί την δύσκολη μοίρα του και σηκώσει το κεφάλι προχωρώντας γενναία μπροστά, τότε δεν δηλώνει ότι έχει ανάγκη βοήθειας από κάποιον. Και μένει μόνος.
Πρόσεξε τώρα. Στην πρώτη περίπτωση, οι φιλεύσπλαχνοι κάποια στιγμή, βαριούνται, κουράζονται από την κακομοιριά, και βαθμιαία αποσύρονται. Εκεί το θύμα της ζωής θεωρεί ότι μέσα στην κατάρα του έμεινε επιπλέον και μόνος, και έτσι θυματοποιεί περισσότερο τον εαυτό του. Εγώ πονάω, εγώ είμαι μόνος, εγώ, εγώ, εγώ… Τόσο εγώ μαζεμένο σ’έναν άνθρωπο μόνο σημαντικό τον κάνει να νιώθει. Τόσο σημαντικό, που ενδόμυχα θεωρεί και υποχρεωμένους τους γύρω του να παραμείνουν εκεί, γύρω του. Αργά αλλά σταθερά όλη η γη γυρίζει γύρω του.
Στη δεύτερη περίπτωση, έχουμε τον συνειδητοποιημένο άνθρωπο. Στην αρχή ο άνθρωπος αυτός δεν έχει βοηθούς, γιατί δεν έχει διακηρύξει με τη στάση του ότι τους έχει ανάγκη. Χαμογελάει και προχωράει μόνος του τον δύσκολο αυτό δρόμο, κάνοντας τα πόδια του δυνατότερα, αφού περπατάει μόνος του, τον νου του δυνατότερο, αφού σκέφτεται για τα πάντα μόνος του και, εν τέλει, γίνεται ένα δυνατό ον”
Όση ώρα μιλούσε, δεν την κοιτούσα. Είχα αφήσει το βλέμμα μου να χαθεί μέσα στα αναμμένα φαναράκια, στις υφασμάτινες πεταλούδες, στα καταπράσινα φύλλα. Στο μικρό κομμάτι του σύμπαντος, όπου βρισκόμασταν. Αποτύπωνα κάθε της λέξη, σκεπτόμενη πόσο δίκιο είχε τελικά. Η παύση της ανάγκασε τα μάτια μου να επιστρέψουν στο πρόσωπο της.
“Και ξέρεις τι γίνεται τελικά, Ελένη μου; Ο άνθρωπος που έχει προχωρήσει μόνος του, που έχει πράξει πράγματα και που έχει δουλέψει με τον νου του, γίνεται μαγνήτης των ανθρώπων. Όταν ολοκληρώσει το έργο του, τότε δεν είναι πια μόνος. Έχει συνοδοιπόρους που τον θεωρούν σημαντικό γιατί είναι σημαντικός. Εσύ μέχρι τώρα έχεις διαλέξει τον δεύτερο δρόμο. Μην μου τα χαλάς στο τέλος!”
Αυτή ήταν η αλήθεια, τώρα το έβλεπα καθαρά. Πόσοι ήταν εκείνοι που μου εξέφραζαν τον θαυμασμό τους, κι εγώ θεωρούσα ότι δεν είχα κάνει κάτι για να τον αξίζω; Τώρα ήξερα τον λόγο.

Ελένη Καλαμάρη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ανθή Π. Σμυρνιώτη
https://www.awakengr.com