Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Ο αγώνας των Καλάς φέρνει αποτέλεσμα: απεσύρθη το αίτημα λύτρων για τον Λερούνη


Τις επόμενες ημέρες, όπως όλα δείχνουν, θα λήξει η περιπέτεια του εθελοντή δασκάλου Θανάση Λερούνη, ο οποίος απήχθη στις 8 Σεπτεμβρίου από Ταλιμπάν στο Πακιστάν. Η πρωτοβουλία εκπροσώπων της κοινότητας στην οποία δίδασκε ο Λερούνης φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς, καθώς οι Ταλιμπάν απέσυραν το αρχικό τους αίτημα περί καταβολής λύτρων δύο εκατομμυρίων δολαρίων. Επιμένουν, ωστόσο, στην απελευθέρωση Ταλιμπάν που κρατούνται από τις πακιστανικές αρχές.
Από τη στιγμή που απήχθη ο Λερούνης από το χωριό Μπρουν, όπου διέμενε και δίδασκε εθελοντικά, η κοινωνία των Καλάς ξεκίνησε έναν αγώνα για την απελευθέρωσή του. Σύμφωνα με πηγές (όπως το blog antipolon. blogspot. com), εξαμελής επιτροπή πολιτών που αποτελείται από μουσουλμάνους της κοινότητας Σιχ και μέλη της φυλής των Καλάς και των Ταλιμπάν έχει επισκεφθεί ήδη δύο φορές την κοιλάδα του Νουριστάν, όπου κρατείται ο Λερούνης, για διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, ο επικεφαλής της επιτροπής επικοινώνησε με τον Λερούνη και παρέλαβε επιστολή που έγραψε ο ίδιος.
Αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής προσπάθειας των ντόπιων είναι οι Ταλιμπάν να αποσύρουν το αίτημα καταβολής λύτρων δύο εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, οι απαγωγείς εμμένουν στο αίτημά τους για απελευθέρωση ηγετών τους που κρατούνται στις φυλακές του Πακιστάν.
Οι Ταλιμπάν έχουν υπαναχωρήσει από τα αρχικά τους αιτήματα, μετά την άνευ προηγουμένου κινητοποίηση της κοινότητας των Καλάς για τη σωτηρία του. Χαρακτηριστικό είναι ότι, τον Σεπτέμβριο, Καλάς και μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν πορεία στην πόλη Ναζίμ. Ηταν η πρώτη φορά που οι Καλάς προχωρούσαν σε οποιοδήποτε είδος κινητοποιήσεων και μάλιστα με τη συμμετοχή γυναικών. Η διαδήλωση κατέληξε έξω από το κυβερνητικό κτίριο της πόλης, όπου η ομάδα των Καλάς μίλησαν με δάκρυα στα μάτια για τον Λερούνη και τη συνεισφορά του στην πρόοδο της μικρής απομονωμένης κοινωνίας τους. Μάλιστα, οι πρόκριτοι του χωριού προσφέρθηκαν να πουλήσουν τα σπίτια τους προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την καταβολή λύτρων.
Οι Καλάς θεωρούν την τοπική αστυνομία συνυπεύθυνη γι’ αυτό που συνέβη, κατηγορώντας την ότι κατέδωσε το μέρος όπου ο Λερούνης διέμενε και ότι τον άφησαν εσκεμμένα αφύλακτο. Οι Ταλιμπάν φέρονται να έχουν λάβει σοβαρά υπόψη την αντίδραση των Καλάς, καθώς δεν επιθυμούν να έρθουν σε σύγκρουση με τις μικρές ορεινές κοινότητες του Πακιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: