Βαλίτσες για πανεπιστήμια του εξωτερικού φτιάχνουν οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, προκειμένου να εξασφαλίσουν αμοιβές ανάλογα με τα προσόντα τους ενώ την ίδια ώρα Έλληνες καθηγητές του εξωτερικού που διορίζονται σε ελληνικά ΑΕΙ δεν κάνουν δεκτό το διορισμό τους, αφήνοντας τη θέση στον επόμενο. Αγγλία, Αμερική Βέλγιο, ακόμα και Αυστραλία είναι χώρες που ήδη έχουν κάνει δεκτούς ως καθηγητές πανεπιστημίου Έλληνες πανεπιστημιακούς ή καθηγητές των ΤΕΙ.
Την ώρα που τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε κατάσταση «πολέμου» για την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης, με εισαγγελείς και αστυνομία να παραβρίσκονται σε εκλογές, φοιτητές να αναρτούν αφίσες για καθηγητές που «καταζητούνται»και γενικότερα να «παγώνει» η εκπαιδευτική διαδικασία, αδειάζουν τα Πανεπιστήμια από πανεπιστημιακούς, οι οποίοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό, λόγω κρίσης.
Την αποκάλυψη αυτή κάνει, μιλώντας στο protothema.gr, ο πρόεδρος των πανεπιστημιακών Νίκος Σταυρακάκης, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά ότι οι πανεπιστημιακοί βρίσκονται «στο κόκκινο», καθώς έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 30% σε όχι υψηλούς μισθούς.
Την ίδια ώρα, όπως λέει ο πανεπιστημιακός δάσκαλος υπάρχει το φαινόμενο Έλληνες καθηγητές που εργάζονται στο εξωτερικό και είχαν κάνει τα χαρτιά τους πριν από ένα ή δύο χρόνια, για να γίνουν πανεπιστημιακοί στην Ελλάδα, να μην αποδέχονται το διορισμό τους, που μπορεί να έγινε το τελευταίο τρίμηνο και να δίνουν τη θέση που αποποιούνται στον επόμενο!
Οι δραματικές συνέπειες από τη διαρροή ή/και τη μη επιστροφή αξιόλογου επιστημονικού δυναμικού με διεθνή παρουσία, τόσο για το ακαδημαϊκό και ερευνητικό σύστημα, όσο και την ίδια τη χώρα, είναι περισσότερο από προφανείς.
Σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, η μισθολογική στασιμότητα, που καταγράφεται μετά το 2004 για την ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, την τοποθετεί στη χειρότερη μισθολογική θέση ως προς το μέσο μισθό ατόμων με αντίστοιχη εργασιακή εμπειρία στην κάθε χώρα. Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα προσόντα της συντριπτικής πλειονότητας των συναδέλφων όχι μόνο δεν υπολείπονται, αλλά, αντίθετα, ευρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο διεθνώς και εμφανώς υπερτερούν των άλλων κατηγοριών λειτουργών του Δημοσίου».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου