Κυριακή, 1 Ιουλίου 2012

Ένας υπέροχος Πρόεδρος


Ο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, που διεκδικούσε πέμπτη θητεία, εξελέγη χθες Σάββατο ξανά πρόεδρος της Ισλανδίας. Στις πέντε από τις έξι εκλογικές περιφέρειες, όπου έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, ο νυν πρόεδρος έχει κερδίσει το 52,2%, έναντι 33,2% που κέρδισε η αντίπαλός του Θόρα Αρνορσντότιρ, μια 37χρονη δημοσιογράφος.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Γκρίμσον ήταν ο Πρόεδρος εκείνος με «Π» κεφαλαίο, ο οποίος δεν δέχτηκε την εισήγηση του πρωθυπουργού Χάαρντε να μπει η Ισλανδία στο ΔΝΤ προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες και προσέφυγε στον…. Ισλανδικό λαό με δημοψήφισμα. Ο λαός συντριπτικά στήριξε την άποψη του Προέδρου. Ο Ισλανδικός λαός σώθηκε και ο πρωθυπουργός καταδικάστηκε. 
Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος ζήτησε από το λαό να συγκληθεί Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση, προκειμένου ο ίδιος ο λαός να συντάξει νέο Σύνταγμα  
Αν και ο Γκρίμσον είχε δηλώσει από τον Ιανουάριο ότι δεν επιθυμεί να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, εντούτοις 30.000 πολίτες επί συνόλου 230.000 περίπου συγκέντρωσαν υπογραφές και ζήτησαν να είναι και πάλι υποψήφιος.
Πέτρος Χασάπης
http://olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: